Szilveszteri szerencsehozó ételek

Az év utolsó napjához, a szilveszterhez és az év első, újév napjához számtalan babona kapcsolódik. Szilveszter éjjelének misztikuma magával hordozza az elmúlást és az újrakezdést. Rajtam nem múlhat a jövő éved sikeressége, ezért összegyűjtöttem a szilveszteri szerencsehozó ételek és kerülendő fogások sorát.

sült malac

Szilveszteri szerencsehozó ételek

Malac

A malac a néphit szerint a jólét, a gazdagság szimbóluma, amit már alkata, zsírossága és hája is mutat. Orrával előre túr, így a jövőbe mutat., és közben a szerencsét is kiforgatja a földből.

Megoszlanak a vélemények, mikor lehet enni. Van, ahol úgy tartják, hogy a malacot csak éjfél után szabad fogyasztani. Máshol már szilveszter napján illatoznak a sertéssültek. A ropogósra sült malachús fogyasztása boldog, bőséges esztendőt ígér. Különösen ajánlott fület, farkot, körmöt és csülköt fogyasztani. Főleg sütve készül, de népszerű ilyenkor is a hurka és a kolbász, valamint a virsli is.

A kocsonya szintén disznóhúsból készül. Sokan a szilveszteri buli után felébredve fogyasztják. Mivel előre el kell készíteni, a buli után csak elő kell venni és igen jól tud esni ilyenkor a hideg finomság.

Szerencsemalacot leveles tésztából is készíthetünk.

Lencse

Lencsét már több mint ötezer éve fogyasztunk. Már a Bibliai is említést tesz róla. Az éhes Ézsua egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. A kerek, lapos lencseszemek a pénzt jelképezik. Minél többet eszik belőle valaki, annál nagyobb gazdagság vár rá az új esztendőben. A hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni, hogy az év során soha nem ürüljön ki a pénztárca.

Igen kedvelet a füstölt húsokkal gazdagított lencseleves is, akárcsak a lencsefőzelék vagy a lencsesaláta. Lencse híján más gabona is megfelel arra a célra, hogy ne ürüljön ki a pénztárcánk.

Pogácsa

A pogácsát még az óévben kell megenni, hogy az új évben szerencsét hozzon. Van ahol az egyik pogácsába pénzt sütnek. Aki erre a pogácsára rátalál, hatalmas szerencsre várományosa lesz.

A blogon több pogácsa receptet is találsz, válogass kedvedre.

Korhelyleveles vagy frankfurti leves

A káposztából készült, füstölt hússal, kolbásszal vagy virslivel ízesített savanykásízű leves igazi gyógyír a másnapos gyomornak. A káposztát azért tartják pénzvonzó növénynek, mert egymásra hajló leveleivel hasonlít a papírpénzhez. A frankfurti levesbe ráadásul virsli kerül, ami szintén hagyományos szilveszteri étel.

Rétes

A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.

Virsli

A virsli szerintem azért kerülhetett a szilveszteri ételek közé, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul viszonylag olcsó is volt.

Italok

Bár az italokat nem szerencsehozó tulajdonságaik alapján fogyasztjuk, nem maradhatatnak ki egy ilyen összefoglalásból. Bár a pezsgőt több mint 400 éve ismerjük, csak kb. 200 éve isszák szilveszterkor. A szilveszteri gyümölcsbólé előre elkészíthető és a vendégek a bólés tálból kiszolgálhatják magukat. Rövid italokat saját magunk is készíthetünk, csakúgy, mint a népszerű puncsot. Az alkoholos italok persze kell valami jóféle sós rágcsa is.

Tiltott ételek szilveszterkor

A magyar hagyomány úgy tartja, tilos baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket vagy elrepül vele.

Vad azért nem jó választás, mert az messze fut a szerencsével.

A rák szintén tiltott, mert az hátrafelé halad, így nem hoz előrelépést.

A halról megoszlanak a vélemények. A folyó menti településeken úgy tartották, hogy „ahány pikkely, annyi pénz”, tehát szerencsét hoz. Azokon a vidékeken viszont, ahol folyó híján nem tudtak halhoz jutni, úgy vélték, hogy a hallal elúszik a szerencse is.

Néhány praktika a szerencséhez

Elődeink úgy tartották, el kell tenni egy keveset a szilveszteri lakomából, így majd az az új évben sem szenvedünk hiányt semmiben.

Nagyanyáink évvégén megtöltötték a félig üres konyhai dobozokat, tárolókat (só, cukor, liszt, fűszer, stb), hogy bőséget hozzanak a háztartásba.

Egy régi babona újkeletű változata, hogy legyen legalább egy nagyösszeget tartalmazó bankkártya vagy egy nagy címletű bankjegy a pénztárcánkban. Ha így teszünk, ez alá nem csökken a vagyonunk egész évben.

Legyen az autó is megtankolva, hogy az új évben mindig fussa üzemanyagra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük