Szilveszteri szerencsehozó ételek receptekkel

Az év utolsó napjához, a szilveszterhez és az év első, újév napjához számtalan babona kapcsolódik. Szilveszter éjjelének misztikuma magával hordozza az elmúlást és az újrakezdést. Rajtam nem múlhat a jövő éved sikeressége, ezért összegyűjtöttem a szilveszteri szerencsehozó ételek és kerülendő fogások sorát. Természetesen recepteket is ajánlok hozzájuk.

sült malac

Szilveszteri szerencsehozó ételek

Malac

A malac a néphit szerint a jólét, a gazdagság szimbóluma, amit már alkata, zsírossága és hája is mutat. Orrával előre túr, így a jövőbe mutat., és közben a szerencsét is kiforgatja a földből.

Megoszlanak a vélemények, mikor lehet enni. Van, ahol úgy tartják, hogy a malacot csak éjfél után szabad fogyasztani. Máshol már szilveszter napján illatoznak a sertéssültek. A ropogósra sült malachús fogyasztása boldog, bőséges esztendőt ígér. Különösen ajánlott fület, farkot, körmöt és csülköt fogyasztani. Főleg sütve készül, de népszerű ilyenkor is a hurka és a kolbász, valamint a virsli is.

A kocsonya szintén disznóhúsból készül. Sokan a szilveszteri buli után felébredve fogyasztják. Mivel előre el kell készíteni, a buli után csak elő kell venni és igen jól tud esni ilyenkor a hideg finomság.

Szerencsemalacot leveles tésztából is készíthetünk.

A koktélvirslivel töltött szerencsemalac leveles tésztából igazi szilveszteri bulira való finomság. A malacok kialakításával ugyan bíbelődni kell egy kicsit, de ha készen vesszük a levelestésztát, akkor már is megspóroltunk egy csomó időt.

Lencse

Lencsét már több mint ötezer éve fogyasztunk. Már a Bibliai is említést tesz róla. Az éhes Ézsua egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. A kerek, lapos lencseszemek a pénzt jelképezik. Minél többet eszik belőle valaki, annál nagyobb gazdagság vár rá az új esztendőben. A hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni, hogy az év során soha nem ürüljön ki a pénztárca.

Lencse híján más gabona is megfelel arra a célra, hogy ne ürüljön ki a pénztárcánk.

Igen kedvelet a füstölt húsokkal gazdagított lencseleves is, akárcsak a lencsefőzelék vagy a lencsesaláta.

A lencséről úgy tartják, fogyasztása gazdagságot hoz. Különösen a szilveszterkor vagy új év napján elfogyasztott lencsének tulajdonítanak varázserőt. Hogy ennek van-e valóságalapja, azt döntsd el magad, de az biztos, hogy vitamintartalma miatt az év bármely szakában kitűnő választás. Készülhet belőle főzelék, leves vagy egy szuper egyszerű és finom lencsesaláta, aminek máris mutatom a receptjét.

Pogácsa

A pogácsát még az óévben kell megenni, hogy az új évben szerencsét hozzon. Van ahol az egyik pogácsába pénzt sütnek. Aki erre a pogácsára rátalál, hatalmas szerencsre várományosa lesz.

A blogon több pogácsa receptet is találsz, válogass kedvedre.

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Korhelyleveles vagy frankfurti leves

A káposztából készült, füstölt hússal, kolbásszal vagy virslivel ízesített savanykásízű leves igazi gyógyír a másnapos gyomornak. A káposztát azért tartják pénzvonzó növénynek, mert egymásra hajló leveleivel hasonlít a papírpénzhez. A frankfurti levesbe ráadásul virsli kerül, ami szintén hagyományos szilveszteri étel.

A zöldségekkel teli frankfurti leves igazi téli klasszikus. Receptje egyszerű, elrontani szinte lehetetlen. Nevét a belekerülő jó minőségű frankfurti virsliről kapta. Ezt nem is érdemes másra cserélni, hisz ha jó alapanyagokat használunk, akkor garantált a siker. A szilveszteri menüsorba is jól beleilleszthető.

Rétes

A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül!

Virsli

A virsli szerintem azért kerülhetett a szilveszteri ételek közé, mert nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul viszonylag olcsó is volt.

A főzött változat mellett érdemes kipróbálni a sajtos-baconös sült virslit is. A virsliket hosszában bevágjuk, majd a „zsebekbe” sajtot helyezünk, végül pedig baconszeletekbe tekerjük és egy csöppnyi zsiradékkal serpenyőben pirosra sütjük.

Italok

Bár az italokat nem szerencsehozó tulajdonságaik alapján fogyasztjuk, nem maradhatatnak ki egy ilyen összefoglalásból. Bár a pezsgőt több mint 400 éve ismerjük, csak kb. 200 éve isszák szilveszterkor. A szilveszteri gyümölcsbólé előre elkészíthető és a vendégek a bólés tálból kiszolgálhatják magukat. Rövid italokat saját magunk is készíthetünk, csakúgy, mint a népszerű puncsot. Az alkoholos italok persze kell valami jóféle sós rágcsa is.

Nincsen bólé gyümölcs nélkül és nincs szilveszteri buli hamisítatlan szilveszteri gyümölcsbólé nélkül. A gyümölcsös, alkoholos bólé a szilveszteri házibulikon kényelmes lehetőség a háziasszony számára, mert előre elkészíthető és a vendégek a bólés tálból kiszolgálhatják magukat. Mutatok egy kitűnő receptet, de bátran megváltoztathatjuk a hozzávalókat az ízlésünk szerint.

A lélekmelengető forró puncs lehet a hideg téli esték megkoronázója a forrócsoki mellett. Az alkohollal és anélkül is készíthető ital könnyen összeállítható. Rengeteg változata létezik, a narancsos, az almás és a málnás változata a legkedveltebb, de a recept nincs kőbe vésve, bátran kísérletezhetünk vele.

Egy vendégvárás vagy házibuli elmaradhatatlan fellépői az italok mellett a sós sütemények is. A sós aprósütemények jól megágyaznak az alkoholos italoknak. Egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, ugyanakkor nagyon hamar fogynak is. Fogadd szeretettel a legjobb sós sütemények, rágcsák, ropogósok, sós rudak, ropogtatnivalók receptjeit, amelyek vendégváráshoz is kitűnőek.

Tiltott ételek szilveszterkor

A magyar hagyomány úgy tartja, tilos baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket vagy elrepül vele. A pulyka pedig mérges hangulatot hoz a házba.

Vad azért nem jó választás, mert az messze fut a szerencsével.

A rák szintén tiltott, mert az hátrafelé halad, így nem hoz előrelépést.

A halról megoszlanak a vélemények. A folyó menti településeken úgy tartották, hogy „ahány pikkely, annyi pénz”, tehát szerencsét hoz. Azokon a vidékeken viszont, ahol folyó híján nem tudtak halhoz jutni, úgy vélték, hogy a hallal elúszik a szerencse is.

Néhány praktika a szerencséhez

Elődeink úgy tartották, el kell tenni egy keveset a szilveszteri lakomából, így majd az az új évben sem szenvedünk hiányt semmiben.

Nagyanyáink évvégén megtöltötték a félig üres konyhai dobozokat, tárolókat (só, cukor, liszt, fűszer, stb), hogy bőséget hozzanak a háztartásba.

Egy régi babona újkeletű változata, hogy legyen legalább egy nagyösszeget tartalmazó bankkártya vagy egy nagy címletű bankjegy a pénztárcánkban. Ha így teszünk, ez alá nem csökken a vagyonunk egész évben.

Legyen az autó is megtankolva, hogy az új évben mindig fussa üzemanyagra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük