Szilveszteri gyümölcsbólé receptje

Nincsen bólé gyümölcs nélkül és nincs szilveszteri buli hamisítatlan szilveszteri gyümölcsbólé nélkül. A gyümölcsös, alkoholos bólé a szilveszteri házibulikon kényelmes lehetőség a háziasszony számára, mert előre elkészíthető és a vendégek a bólés tálból kiszolgálhatják magukat. Mutatok egy kitűnő receptet, de bátran megváltoztathatjuk a hozzávalókat az ízlésünk szerint.

szilveszteri gyümölcsbólé

Honnan ered a bólé?

A bólé eredetét a 18. században kell keresni a Dominikai Köztársaságban, a Karib-tenger vidékén. Az első bólét Rodney admirális egy hatalmas medencében keverte össze. Amikor 1782-ben San Domingo melletti győzelmét kívánta megünnepelni, nem volt akkora hordójuk, amiben a tervezett mennyiségű italt kikeverhették volna. Jobb híján egy villa hatalmas medencéjét tisztíttatta ki és ebben keverték össze a hozzávalókat.

Az ünnepi nedű 4 tonna vizet, 600 üveg konyakot, 600 üveg rumot, 1.200 üveg malagát, 600 font cukrot, 2.600 narancsot, citromot és több száz szerecsendiót tartalmazott.

Szilveszteri gyümölcsbólé receptje

Az a jó a bóléban, hogy mindenki a saját ízlése szerint, akár az otthon található italokból és gyümölcsökből is elkészítheti.

A bólénak létezik alkoholmentes változata is, de a szilveszteri bólé kötelező eleme valamilyen tömény szeszes ital. Ezen felül bor és vagy pezsgő, cukor vagy egyéb édesítőszer, friss vagy befőtt gyümölcs kerül belé.

A készítése tehát fantáziánkra van bízva. Egy alapreceptet megosztok, de bátran kísérletezz!

Hozzávalók

  • 7 dl mézes barackpálinka,
  • 7 dl jó minőségű fehér bor,
  • 7 dl száraz fehér pezsgő,
  • 1 üveg őszi barackbefőtt,
  • 1 db biocitrom,
  • 2 evőkanál méz,
  • 3 szál egész fahéj.

Szilveszteri mézes bólé elkészítése

  • az őszi barackokat apró darabokra vágjuk,
  • beletesszük egy nagy bólés tálba,
  • ráöntjük a befőtt levét,
  • hozzáadjuk a fahéj darabokat,
  • belekarikázzuk a biocitromokat,
  • rácsurgatjuk a mézet,
  • hozzáöntjük a bort és a pálinkát,
  • összekeverjük,
  • lefedjük és egy napra hűtőbe tesszük,
  • fogyasztás előtt frissen öntjük hozzá a pezsgőt.

Figyelmeztetés: Csak óvatosan kortyolgassuk a szilveszteri bólét, mert a benne lévő cukor és szénsav hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel.

További szilveszteri receptek

Egy vendégvárás vagy házibuli elmaradhatatlan fellépői az italok mellett a sós sütemények is. A sós aprósütemények jól megágyaznak az alkoholos italoknak. Egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, ugyanakkor nagyon hamar fogynak is. Fogadd szeretettel a legjobb sós sütemények, rágcsák, ropogósok, sós rudak, ropogtatnivalók receptjeit, amelyek vendégváráshoz is kitűnőek.

A koktélvirslivel töltött szerencsemalac leveles tésztából igazi szilveszteri bulira való finomság. A malacok kialakításával ugyan bíbelődni kell egy kicsit, de ha készen vesszük a levelestésztát, akkor már is megspóroltunk egy csomó időt.

A likőrök házilag készítése egyáltalán nem bonyolult. A házilag készülő édes alkoholos italok receptjének elsősorban az ünnepek, főleg karácsony és szilveszter környékén van nagy keletjük. Az előrelátók azonban már az évközben elkészítik az ajándéknak való finomságot. Többek közt olyan népszerű alkoholos italok receptejét hoztam, mint a Baileys, a Limoncello vagy az Unicum.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük