A lencséről úgy tartják, fogyasztása gazdagságot hoz. Különösen a szilveszterekor vagy új év napján megevett lencséről tartják ezt. A legendának szerintem nincs túl sok valóság alapja, ennek ellenére bármikor érdemes fogyasztani.

A lencse, akárcsak a többi száraz hüvelyes (száraz borsó, bab,stb ) több szempontból is fontos, egészséges alapanyagai konyhánknak. Fogyasztásukat a táplálkozástudományi szakemberek legalább heti gyakorisággal javasolják.
A száraz hüvelyesek tápanyagtartalma jelentősen eltér a többi zöldségétől. A lencse energia-, fehérje-, szénhidrát- és rosttartalma jóval magasabb, mint a friss zöldségekké. Hozzávetőlegesen tízszer annyi energiát és hatszor annyi rostot tartalmaz, mint a zöldségek nagy része. B1-vitamin, kálium és magnézium tartalmuk kiemelkedő.
A lencse glikémiás indexe 26, ami az alacsony (0-55 közötti) tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.
Lencsesaláta recept
Mészáros Erzsébet az alábbi szavakkal ajánlja az egészséges lencsesalátát.
“Szilveszterkor /is/ szoktam készíteni lencsesalátát a képen látható hozzávalókból. Lencse, piros húsú paprika, paradicsom, lila hagyma, feta. Az öntet ízlés szerinti ecetes, mustáros enyhén édeskés. Nagyon üde és tápláló. Virslivel, sültekkel de önmagában is finom.”
Nagyon köszönjük Mészáros Erzsébetnek a receptet!