Lencsesaláta, az egészséges fehérje- és vitaminforrás

A lencséről úgy tartják, fogyasztása gazdagságot hoz. Különösen a szilveszterekor vagy új év napján megevett lencséről tartják ezt. A legendának szerintem nincs túl sok valóság alapja, ennek ellenére bármikor érdemes fogyasztani.

lencse saláta

A lencse, akárcsak a többi száraz hüvelyes (száraz borsó, bab,stb ) több szempontból is fontos, egészséges alapanyagai konyhánknak. Fogyasztásukat a táplálkozástudományi szakemberek legalább heti gyakorisággal javasolják.

A száraz hüvelyesek tápanyagtartalma jelentősen eltér a többi zöldségétől. A lencse energia-, fehérje-, szénhidrát- és rosttartalma jóval magasabb, mint a friss zöldségekké. Hozzávetőlegesen tízszer annyi energiát és hatszor annyi rostot tartalmaz, mint a zöldségek nagy része. B1-vitamin, kálium és magnézium tartalmuk kiemelkedő.

A lencse glikémiás indexe 26, ami az alacsony (0-55 közötti) tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Lencsesaláta recept

Mészáros Erzsébet az alábbi szavakkal ajánlja az egészséges lencsesalátát.

“Szilveszterkor /is/ szoktam készíteni lencsesalátát a képen látható hozzávalókból. Lencse, piros húsú paprika, paradicsom, lila hagyma, feta. Az öntet ízlés szerinti ecetes, mustáros enyhén édeskés. Nagyon üde és tápláló. Virslivel, sültekkel de önmagában is finom.”

Nagyon köszönjük Mészáros Erzsébetnek a receptet!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 121
  • 3
  •  
  •  
  • 121
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük