Lencsesaláta, az egészséges fehérje- és vitaminforrás

A lencséről úgy tartják, fogyasztása bőséget, gazdagságot hoz. Különösen a szilveszterkor vagy új év napján elfogyasztott lencsének tulajdonítanak varázserőt. Hogy ennek van-e valóságalapja, azt döntsd el magad, de az biztos, hogy vitamintartalma miatt az év bármely szakában kitűnő választás. Készülhet belőle főzelék, leves vagy egy szuper egyszerű és finom lencsesaláta, aminek máris mutatom a receptjét.

lencse saláta

A lencse vitamintartalma

Az apró lencse szemeket a pénzérmékhez hasonlítják, ezért válhatott az egyik legkedveltebb szilveszteri szerencsehozó étellé.

A lencse, akárcsak a többi száraz hüvelyes (száraz borsó, bab,stb ) több szempontból is fontos, egészséges alapanyagai konyhánknak. Fogyasztásukat a táplálkozástudományi szakemberek legalább heti gyakorisággal javasolják.

A száraz hüvelyesek tápanyagtartalma jelentősen eltér a többi zöldségétől. A lencse energia-, fehérje-, szénhidrát- és rosttartalma jóval magasabb, mint a friss zöldségekké. Hozzávetőlegesen tízszer annyi energiát és hatszor annyi rostot tartalmaz, mint a zöldségek nagy része. B1-vitamin, kálium és magnézium tartalmuk kiemelkedő.

A lencse glikémiás indexe 26, ami az alacsony (0-55 közötti) tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Lencsesaláta recept

Mészáros Erzsébet az alábbi szavakkal ajánlja az egészséges lencsesalátát.

„Szilveszterkor /is/ szoktam készíteni lencsesalátát a képen látható hozzávalókból. Főtt lencse, piros húsú paprika, paradicsom, lila hagyma, fetasajt. Az öntet ízlés szerinti ecetes, mustáros enyhén édeskés. Nagyon üde és tápláló. Virslivel, sültekkel, de önmagában is finom.”

Nagyon köszönjük Mészáros Erzsébetnek a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük