Omlós bejgli sok töltelékkel Bozsa Mári módra

Az omlós bejgli évente csupán egyszer, karácsonykor készül nálunk, de akkor viszont elmaradhatatlan. Hagyományosan dió és máktöltelékkel készül. Bozsa Mári féle bejglinek hívjuk. Bozsa Mári nénire, akitől a recept származik személy szerint nem emlékszem. Annyit tudok csak, hogy  egy kedves néni volt Kölkeden, a kis baranyai faluban, ahol felnőttem. A nénire nem nagyon emlékszem, de neve a csodás bejgli receptje okán fent maradt.

omlós bejgli

A hozzávalók egy szál közepes méretű tepsibe való bejglihez megfelelőek.

Omlós bejgli hozzávalói a tésztához:

  • 1 tojás sárgája,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 dl tej,
  • 7 dkg zsír,
  • 1 dkg élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • kicsi só

Omlós bejgli hozzávalói a töltelékhez:

  • 20 dkg dió vagy mák,
  • 10 dkg porcukor,
  • kb. 1 dl tej,
  • reszelt citromhéj,
  • mazsola,
  • fahéj (el is maradhat).

omlós bejgli

Omlós bejgli elkészítése:

  • egy kanál cukrot teszünk az 1 dl tejbe,
  • felmelegítjük és felfuttatjuk benne az élesztőt,
  • a lisztben elmorzsoljuk a 7 dkg zsírt és felfuttatott élesztőt,
  • hozzáadjuk a maradék cukrot,  az 1 tojás sárgáját, egy pici sót és jól összedolgozzuk,
  • 1/2 órát kelesztjük,
  • közben a elkészítjük a tölteléket: a cukros dióhoz vagy mákhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, mazsolát,  esetleg fahéjat, majd ráöntünk kb. egy dl tejet, elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk, 
  • tepsi méretűre kinyújtjuk, rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
  • majd feltekerjük, 
  • kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
  • további 1/2 órát kelesztjük, 
  • tojással megkenjük a tetejét és 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
  • ismét megkenjük a tetejét a tojással,
  •  villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben a gőz távozni tudjon,
  • 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 94
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  • 94
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 + 13 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás