Madártej szelet – habos finomság receptje

Madártej szelet a kedvelt édességről, a madártejről kaphatta a nevét, aminek mint tudjuk semmi köze nincs a madarakhoz. Sok tojás kell hozzá, így olcsó süteménynek nem nevezhető, de nagyon finom, érdemes elkészíteni.

madártej szelet

Madártej szelet receptje

Hozzávalók – 22 x 36 cm-es tepsihez

Tészta

  • 8 tojás fehérje,
  • 8 evőkanál porcukor,
  • 8 evőkanál liszt,
  • 1 csomag sütőpor

Krém:

  • 8 tojás sárgája,
  • 20 dkg cukor,
  • 5 evőkanál liszt,
  • 2 vaníliás cukor,
  • 4 dl tej,
  • 25 dkg margarin vagy vaj (vajjal egyértelműen finomabb, de azzal drágább).

Tetejére:

  • 1/2 liter Hulala tejszín,
  • kakaópor vagy csoki reszelék.

Elkészítése

  • A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  • A sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk és zsírozott lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük. Sütési idő kb. 25 perc, de ez sütőfüggő.
  • A krém hozzávalóit a margarin kivételével sűrűre főzzük és ha már csak langyos, hozzákeverjük az előzőleg habosra kikevert margarinhoz.
  • Ha teljesen kihűlt, rákenjük a krémet a piskótára.
  • A tejszínt jó keményre verjük és a krémre simítjuk.
  • Tetéjére szórhatunk kakaóport vagy csokoládé reszeléket.

Tippek: Kinézetre is jobban hasonlít a klasszikus madártejre, ha a tejszínt nem simítjuk el a tetején, hanem evőkanállal ráhalmozzuk a tejszínt. Így rusztikus kinézetű süteményt kapunk.

Főzött krém helyett két csomag vanília pudinggal is készíthetjük, ebbe 3 evőkanál étkezési keményítőt érdemes tenni.

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Pethes Juditnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük