Klasszikus madártej receptje

Ha gyerekkoromban beteg voltam, két ételt biztos készített anyukám. Húslevest és madártejet. A húsleves leginkább csirkehúsból készült, mert a csirkék kéznél voltak, ott rohangáltak a hátsó udvarban. A madártejhez pedig adott volt a tojás, tej pedig mindig kapható volt a tejcsarnokban, ahova a gazdák bevitték a felesleget. A klasszikus madártej azóta is nagy kedvencem. Nyáron, jól lehűtve igazi hűsítő finomság.

klasszikus madártej

Klasszikus madártej receptje

A madártej francia eredetű desszert, mely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.

Hozzávalók

  • 4 db tojásfehérje,
  • 1 csipet só,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 800 ml tej,
  • 1 db vaníliarúd,
  • 4 db tojássárgája,
  • 70 g cukor,
  • 1 csipet só.

Madártej elkészítése

  • a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
  • majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot,
  • teljesen keményre verjük,
  • a 800 ml tejhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait,
  • felforraljuk,
  • kanállal a tojáshabból galuskákat szaggatunk,
  • a galuskákat beletesszük a tejbe,
  • 2-3 percig főzzük,
  • majd óvatosan fordítsuk meg,
  • újabb 2-3 percnyi főzés után kiszedjük egy üres tálba,
  • a tojássárgákat egy csipet sóval és a 70 g cukorral jó habosra keverjük,
  • öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből,
  • azonnal keverjük simára,
  • adjuk hozzá a maradék tejet,
  • alaposan keverjük el,
  • visszaöntjük az egészet az edénybe,
  • alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűsödésig,
  • hagyjuk kihűlni,
  • tegyük a tetejére a galuskákat,
  • hűtőben 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.

Nagyon köszönöm a fotót Zombori Évának!

Tipp: Ha a hab készítést túl macerásnak találjuk, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Bár az íze nem lesz pont olyan, de gyors és biztos megoldás, így garantáltan nem esik össze a hab. Egy lapos tányérra halmozzunk nagyobb gombócokat a felvert tojásfehérjéből és egy percig mikrózzuk.

Vaníliasodós receptek

A vaníliasodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Nagyon finom aranygaluskához, rétesekhez vagy piskótákhoz is. Már is mutatom a vaníliasodó receptjét.

Az aranygaluska vaníliasodóval nagy családi kedvencünk. Nem épp egy fogyókúrás étel, sőt. A dióval megszórt kelt tészta és a főzött vaníliasodó igen jól harmonizál egymással. A sodót természetesen nem pudingból készítjük, mert úgy talán egyszerűbb, de az íze meg sem közelíti, a főzött vaníliamártásét. Íme a fenséges étel receptje!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük