Klasszikus madártej recept

Ha gyerekkoromban beteg voltam, két ételt biztos készített anyukám. Húslevest és madártejet. A húsleves leginkább csirkehúsból készült, mert csirkék kéznél voltak, ott rohangáltak a hátsó udvarban. A madártejhez pedig adott volt a tojás, tej pedig mindig kapható volt. A klasszikus madártej azóta is nagy kedvencem.

klasszikus madártej

Klasszikus madártej hozzávalói

  • 4 db tojásfehérje,
  • 1 csipet só,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 800 ml tej,
  • 1 db vaníliarúd,
  • 4 db tojássárgája,
  • 70 g cukor,
  • 1 csipet só.

Elkészítése

  • a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
  • majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot,
  • teljesen keményre verjük,
  • a 800 ml tejhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait,
  • felforraljuk,
  • kanállal a tojáshabból galuskákat szaggatunk,
  • a galuskákat beletesszük a tejbe,
  • 2-3 percig főzzük,
  • majd óvatosan fordítsuk meg,
  • újabb 2-3 percnyi főzés után kiszedjük egy üres tálba,
  • a tojássárgákat egy csipet sóval és a 70 g cukorral jó habosra keverjük,
  • öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből,
  • azonnal keverjük simára,
  • adjuk hozzá a maradék tejet,
  • alaposan keverjük el,
  • visszaöntjük az egészet az edénybe,
  • alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűsödésig,
  • hagyjuk kihűlni,
  • tegyük a tetejére a galuskákat,
  • hűtőben 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.

Nagyon köszönöm a fotót Zombori Évának!

Tipp: Ha a hab készítést túl macerásnak találjuk, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Bár az íze nem lesz pont olyan, de gyors megoldás. Egy lapos tányérra halmozzunk nagyobb gombócokat és egy percig mikrózzuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük