Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Minden dobtak ki étel, sőt a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám a mai napig minden évben készíti.

Zöldparadicsom télire

Zöldparadicsom télire

Hiába nagy kedvenc nálunk a zöldparadicsom savanyúság, valahogy még nem jutottam odáig, hogy lefényképezzem és megírjam a receptet. Még szerencse, hogy vannak szorgos olvasók, akik rendszeresen megosztják az általuk készített ételeket.

“Tavaly készítettem, jó szívvel ajánlom az elkészítését…. 🙂
Vegyesen voltak a koktél és körte alakú paradicsomok amik egytől egyig éretlenek, zöldek maradtak. Az idő már alkalmatlan volt arra, hogy beérjenek, le kellett szüretelni őket.
Alaposan megmostam, üvegbe pakoltam és egy ízletes lével felöntöttem mindet.
Száraz dunsztban (ágyneműtartóban, párnák közt) pihentek, készültek a kamrapolcra. – kezdte a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária!

Felöntőlé elkészítése – 6 darab 720 ml-es üveghez

  • zöldparadicsomok,
  • 1,5 liter víz,
  • 4 dl 10 %-os ecet,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 darab babérlevél (kicsit összetördeltem),
  • fél maréknyi: színes bors,
  • fél maréknyi koriander,
  • fél maréknyi mustármag.

Elkészítése

Kimértem mindent, pár percig forraltam és az üvegekbe töltött, alaposan megmosott zöldparadicsomokra kanalaztam.
Színültig töltöttem a forró lével, rácsavartam az üvegekre a kupakokat és fejre fordítottam. 10 perc után visszafordítottam, száraz dunsztba, takarók közé tettem. Ha kihűlnek, mehetnek a kamrapolcra.

Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom… lesz, majd ha kellően átjárja az ecetes lé, beérik, élvezetessé válik.
Jó munkát kívánok!

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.7K
  • 25
  •  
  •  
  • 1.7K
  •  
  • 25
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás