Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Nem dobtak ki ételt, mindent felhasználtak, ami a kertben megtermett. Még a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám a mai napig minden évben készíti. A receptet most olvasónk szolgáltatta.

Zöldparadicsom télire

Zöldparadicsom télire receptje

Egy dolgot tisztázzunk rögtön az elején. A zöld paradicsomról mindig előjön, hogy mérgező. Igen, ez igaz. De! A zöld paradicsomok egy szolanin nevű, mérgező alkaloidot tartalmaznak, ami egyszerre nagy mennyiségben fogyasztva mérgezési tüneteket okoz. Na de ki eszik meg több mint egy kilo zöldparadicsomot egyszerre?

Szóval bátran készíts savanyúságot zöld paradicsomból. És nyugodtan tegyél a csalamádéba és a dobálós savanyúságba is belőle. Hidd el nem mérgezed meg a családot és nagyon jó ízűen elfogyasztjátok majd.

Hiába nagy kedvenc nálunk a zöldparadicsom savanyúság, valahogy még nem jutottam odáig, hogy lefényképezzem és megírjam a receptet. Még szerencse, hogy vannak szorgos olvasók, akik rendszeresen megosztják az általuk készített ételeket.

„Tavaly készítettem, jó szívvel ajánlom az elkészítését…. 🙂
Vegyesen voltak a koktél és körte alakú paradicsomok amik egytől egyig éretlenek, zöldek maradtak. Az idő már alkalmatlan volt arra, hogy beérjenek, le kellett szüretelni őket.
Alaposan megmostam, üvegbe pakoltam és egy ízletes lével felöntöttem mindet.
Száraz dunsztban (ágyneműtartóban, párnák közt) pihentek, készültek a kamrapolcra. – kezdte a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária!

Felöntőlé zöldparadicsomhoz hozzávalói – 6 darab 720 ml-es üveghez

  • zöldparadicsomok,
  • 1,5 liter víz,
  • 4 dl 10 %-os ecet,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 darab babérlevél (kicsit összetördeltem),
  • fél maréknyi: színes bors,
  • fél maréknyi koriander,
  • fél maréknyi mustármag.

Zöldparadicsom eltevése télire

Kimértem mindent, pár percig forraltam és az üvegekbe töltött, alaposan megmosott zöldparadicsomokra kanalaztam.
Színültig töltöttem a forró lével, rácsavartam az üvegekre a kupakokat és fejre fordítottam. 10 perc után visszafordítottam, száraz dunsztba, takarók közé tettem. Ha kihűlnek, mehetnek a kamrapolcra.

Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom… lesz, majd ha kellően átjárja az ecetes lé, beérik, élvezetessé válik.
Jó munkát kívánok!

Tipp: Még ízletesebb lesz, ha a zöldparadicsomok mellé apró hagymákat és erős paprikákat is teszünk.

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Szilvi szerint:

    Pontosan így készült. Hagyma is volt benne. Semmi íze. Semmi. 😿

  2. János szerint:

    Én is évente teszek el így zöld paradicsomot.Mint más is megjegyezte, én is rakok hozzá kis hagymát, és CSÍPŐS PAPRIKÁT.
    Egy évre kb 10-12 liternyi fogy belőle. Az új őszt eddig még nem élte meg egy adag sem. Füstölt húsos (sonka, szalonna, kolbász, és disznósajt) vacsorához csodálatos!

  3. Kàrpàti Erzsébet szerint:

    Köszönöm szépen a re’ceptet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük