Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Nem dobtak ki ételt, sőt a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám a mai napig minden évben készíti.

Zöldparadicsom télire

Zöldparadicsom télire

Egy dolgot tisztázzunk rögtön az elején. A zöld paradicsomról mindig előjön, hogy mérgező. Igen, ez igaz. De! A zöld paradicsomok egy szolanin nevű, mérgező alkaloidot tartalmaznak, ami egyszerre nagy mennyiségben fogyasztva mérgezési tüneteket okoz. De ki eszik meg több mint fél kilo zöldparadicsomot egyszerre?

Szóval bátran készíts savanyúságot zöld paradicsomból. És nyugodtan tegyél a csalamádéba és a dobálós savanyúságba is belőle. Hidd el nem mérgezed meg a családot és nagyon jó ízűen elfogyasztjátok majd.

Hiába nagy kedvenc nálunk a zöldparadicsom savanyúság, valahogy még nem jutottam odáig, hogy lefényképezzem és megírjam a receptet. Még szerencse, hogy vannak szorgos olvasók, akik rendszeresen megosztják az általuk készített ételeket.

“Tavaly készítettem, jó szívvel ajánlom az elkészítését…. 🙂
Vegyesen voltak a koktél és körte alakú paradicsomok amik egytől egyig éretlenek, zöldek maradtak. Az idő már alkalmatlan volt arra, hogy beérjenek, le kellett szüretelni őket.
Alaposan megmostam, üvegbe pakoltam és egy ízletes lével felöntöttem mindet.
Száraz dunsztban (ágyneműtartóban, párnák közt) pihentek, készültek a kamrapolcra. – kezdte a kitűnő receptet Illésné Nagy Mária!

Felöntőlé elkészítése – 6 darab 720 ml-es üveghez

  • zöldparadicsomok,
  • 1,5 liter víz,
  • 4 dl 10 %-os ecet,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 evőkanál só,
  • 6 darab babérlevél (kicsit összetördeltem),
  • fél maréknyi: színes bors,
  • fél maréknyi koriander,
  • fél maréknyi mustármag.

Elkészítése

Kimértem mindent, pár percig forraltam és az üvegekbe töltött, alaposan megmosott zöldparadicsomokra kanalaztam.
Színültig töltöttem a forró lével, rácsavartam az üvegekre a kupakokat és fejre fordítottam. 10 perc után visszafordítottam, száraz dunsztba, takarók közé tettem. Ha kihűlnek, mehetnek a kamrapolcra.

Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom… lesz, majd ha kellően átjárja az ecetes lé, beérik, élvezetessé válik.
Jó munkát kívánok!

Tipp: Még ízletesebb lesz, ha a zöldparadicsomok mellé apró hagymákat és erős paprikákat is teszünk.

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.8K
  • 682
  •  
  •  
  • 1.8K
  •  
  • 682
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

1 Response

  1. Kàrpàti Erzsébet szerint:

    Köszönöm szépen a re’ceptet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük