Rigó Jancsi muffin készítése

A Rigó Jancsi muffin abban különleges, hogy a muffinok egyszerűségével készül, ugyanakkor a legtöbb muffinnal ellentétben ennek krém is kerül a közepére. Végül pedig egy finom csokiréteg koronázza meg.

rigó jancsi muffin

Muffin receptje és elkészítése

A muffin egy süteményfajta, mely Magyarországon is egyre kedveltebb. Kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütik meg.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Csupán egy jó muffin alaprecept kell hozzá. A hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.

Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az édes és a sós változatok is kedveltek.

Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető. Díszítésénél csupán a képzelet szab határt, akár cukormázzal vagy tejszínhabbal is feldobható.

Sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel bolondítjuk meg a sütésre váró masszát.

Ha megvan a legjobb muffin recept, akkor jöhet a nagy levegő, a muffintészta pillanatok alatt történő összeállítása, a sütés és jó ízű lakmározás. Na és a dícséretek bezsebelése!

Rigó Jancsi muffin hozzávalói

Muffinhoz

  • 4 tojás sárgája,
  • 6 dkg porcukor,
  • 4 tojás fehérje,
  • 6 dkg porcukor habnak,
  • 2 dkg kakaó,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor.

Töltelékhez

  • 3 dl habtejszín,
  • 8 dkg étcsokoládés tortabevonó,
  • házi lekvár – el is maradhat,
  • 1/2 csomag habfixáló.

Tetejére

  • 8 dkg csoki,
  • margarin,
  • olaj.

Rigó Jancsi muffin elkészítése

  • 4 tojás fehérjét 6 dkg cukorral habbá verünk,
  • a muffin többi hozzávalóit összekeverjük,
  • hozzáadjuk a felvert habot is,
  • muffin formában megsütjük, 180 fokon kb. 20 perc,
  • ha kihűlt, csokival bevonjuk a tetejét,
  • ha megkötött a csoki, egy cm-s kalapokat levágunk,
  • 3 dl habtejszínben gőz fölött felverünk, beleolvastunk 8 dkg ét tortabevonót,
  • elkeverjük,
  • hűtőbe tesszük 1-2 órára,
  • habfixálóval felverjük,
  • habzsákból rányomjuk a muffinokra (én pici házi lekvárt is kentem a hab alá, a receptben ez nincs),
  • ráteszem a kalapot és kész is.

Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük