Gyümölcssajt készítése almából és lekvárokból

Gyümölcssajt készítés a gyümölcsök tartósításának egy módja, amit a 19. század végétől alkalmaztak. Legismertebb fajtája a birsből készülő birsalmasajt és a szilvából főzött szilvaíz. Mesterséges változata volt a Hitler-szalonna. Olvasónk zamatos almából és kész lekvárból készített egészséges és finom gyümölcssajtot, el is mesélte, hogyan.

Gyümölcssajt

Mi az a gyümölcssajt?

A gyümölcssajt készítés a gyümölcsök tartósításának egy módja. A 19-20. század fordulójától terjed el a főzve és szárítva, jellemzően cukorral tartósított gyümölcs. Birsből készül a birsalmasajt, a szilvából főzött gyümölcssajt neve az egyes helyeken: szilvaíz, illetve szilvéz volt. Mesterséges változata a Hitler-szalonna.

A gyümölcssajtot savanykás gyümölcsből főzték, gyakran vörösszilvából. A tartósításra használt egyszerre javítva a tartósítás hatékonyságát és a termék ízét.

Elődeink a gyümölcsből sűrű lekvárt főztek, majd méternyi hosszú, fél méter széles, alacsony peremű deszka formába öntötték több rétegben. Napon vagy kemencében megszárították, majd levették a deszkáról. Az egy ujjnyira összeszáradt rétegeket tároláshoz feltekerték vagy kisebb táblákra vágták.

A gyümölcssajtot desszertként is fogyasztották, de leginkább vízben fellágyítva kenyeret vagy főtt tésztát ízesítettek vele. Teljesen feloldva, majd behabarva levest főztek belőle: ez volt a cibere egyik változata.

Gyümölcssajt készítése almából és lekvárokból

Baráth Rozália ajánlása:

„Nagyon a körmömre érett a „munka ! ” …nem lehet halogatni ..a hulló almából és meggy, sárgabarack, őszbarack, otelló szőlő dzsem hozzáadásával finom sajtot készítettem ! …majd ha megköt teszek róla képet! 

Megsütöm a sütőbe az almát, ha kihűl a héját, magját eltávolítom. Felteszem egy nagy lábasba és a kész lekvárokkal összerottyantom. Vastag papírozott, papír dobozban érlelem ruhával letakarva a napon vagy szellős helyen. Pont, mint a birssajtot !

Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Baráth Rozáliának!

Tipp: Épp ahogy a birsalmasajtba, ebbe az almából és lekvárokból készülő gyümölcssajtba is nagyon jól illik a rengeteg vitamin és ásványi anyag tartalmú dió.

Jó étvágyat!

További gyümölcssajt receptek

A szőlősajt nem egyszerűen csak egy kis édes nassolnivaló, sokkal több annál. A szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője.

Birsalmasajt otellószőlővel fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás finomság.

A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri.

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük