Majonézes krumplisaláta

Nincs ünnepi lakoma köret nélkül. A majonézes krumplisaláta vörös és fehérhúsokhoz egyaránt jó választás. Elkészítése egyszerű.

fűszeres karaj krumplisalátával

A krumpli vagy elegánsabb nevén burgonya bármennyire is magyar zöldségnek tűnik, csak az 1650-es években érkezett hozzánk őshazájából Peruból és Chiléből. A tengeren túl élők körülbelül 7000 éve fogyasztják keményítőben gazdag gumóját.

Rengeteg tájnyelvi neve van: krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka, ez utóbbi Erdélyben.

Sokféle ételt készíthetünk belőle. Salátának is több változata létezik a hagyományos tejfölös krumpli salátától a bécsi burgonyasalátáig.

Majonézes krumplisaláta hozzávalói

  • 3 fej lilahagyma,
  • 10 evőkanál majonéz,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 szem krumpli,
  • 5 db tojás,
  • 1 teáskanál mustár,
  • só,
  • bors,
  • csipet cukor,
  • olaj.

Elkészítése

  • a krumplit megpucoljuk,
  • apró kockákra vágjuk,
  • feltesszük főni 2 kiskanál sóval (héjában főtt krumplit is készíthetünk, akkor csak meg kell mosni a krumplikat, és főzés után pucolni és kockázni),
  • a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk,
  • sózzuk,
  • kevés olajon megpároljuk,
  • a tojásokat keményre főzzük,
  • miután kihűltek felkockázzuk,
  • a majonézt és a tejfölt összekeverjük kevés mustárral, sóval, borssal és egy csipet cukorral,  (igazából ízlés dolga, hogy ki miből mennyit rak bele, de a mártásnak elég erőteljes ízűnek kell lennie, mert a krumpli sokat lágyít rajta),
  • ha megfőtt a krumpli leszűrjük,
  • majd összekeverjük a hozzávalókat.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük a receptet Kósa Istvánnénak!

Ha egy finom húst szeretnél mellé, ajánlom a fűszeres karajt!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük