Palacsinta alaprecept, hogy mindig sikerüljön

Sokáig azt hittem, hogy nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát. Mert a tökfőzeléket és a pacalt azt lehet utálni. Na de a palacsintát? Aztán találkoztam valakivel, aki állítja nem szereti a palacsintát. Máig sem értem. Nálunk mindenki akár naponta is megenné. Ezért is gondoltam, hogy leírom a palacsinta alapreceptet, hogy ne legyen több elrontott, kidobott palacsinta.

 

palacsinta alaprecept

 

Már gyerekként szívesen segítettem a konyhában a nagymamámnak vagy anyukámnak. Elég korán próbálkoztam én is a palacsinta sütéssel. Örültem, ha az első darabok leragadtak, mert azt rögtön meg lehetett enni. Mára már úgy belejöttem a sütésbe, hogy sosem ragad le, de azért az első darabokból mindig csinálok egy minőségi ellenőrzést. Kedvencem a bodzás palacsinta, talán azért, mert azt csak a bodzavirágzás idején lehet készíteni. 

A hagyományos palacsinta akkor tökéletes, ha nem gumiszerű, de nincs is kiszáradva.

Na de ennyi szövegelés után jöjjön a tökéletes palacsinta alaprecept!

Hagyományos palacsinta hozzávalói

  • 50 dkg liszt,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 3 db tojás,
  • 1 csipet só,
  • 5 dl szénsavas ásványvíz,
  • 7 dl tej,
  • 6 evőkanál étolaj a tésztába,
  • étolaj a sütéshez.

Hagyományos palacsinta elkészítése

  • a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sót és a szódavizet keverőtálba tesszük,
  • simára keverjük,
  • apránként hozzáadjuk a tejet és a 6 evőkanál olajat, 
  • a hozzávalókat alaposan összekeverjük,
  • kiolajozzuk és felforrósítjuk a palacsintasütőt,
  • a serpenyőbe öntünk és gyors mozdulatokkal egyenletesen elterítünk annyi tésztát, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta,
  • ha az első oldala megsült, megfordítjuk,
  • a másik oldalát is pirosra sütjük.

Többen esküsznek rá, hogy a szénsavas ásványvizet a végén, közvetlenül a sütés előtt szabad csak beleönteni, mert ettől lesz igazán könnyű és laza.

Tölthetjük egyszerűen csak lekvárral, nutellával, cukrozott kakaóval, fahéjjal, ízesített túróval vagy bármilyen pudinggal. 

Vannak persze bonyolultabb változatok is, mint pl. a sütőben sült bécsi túrós vagy a legismertebb magyar változat a gundel palacsinta.

Az édes töltelékeken túl sós változatok is léteznek.

Szinte bármivel tölthetjük, a végeredmény biztos nem okoz csalódást. 

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!

Palacsinta receptek

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás