Palacsinta alaprecept, hogy mindig sikerüljön

Sokáig azt hittem, hogy nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a palacsintát. Mert a tökfőzeléket és a pacalt azt lehet utálni. Na de a palacsintát? Aztán találkoztam valakivel, aki állítja nem szereti a palacsintát. Máig sem értem. Nálunk mindenki akár naponta is megenné. Ezért is gondoltam, hogy a palacsinta alaprecept megérdemel egy bejegyzést, hogy ne legyen több elrontott, kidobott palacsinta.

palacsinta alaprecept

Hagyományos palacsinta receptje

Már gyerekként szívesen segítettem a konyhában a nagymamámnak vagy anyukámnak. Elég korán próbálkoztam én is a palacsinta sütéssel. Örültem, ha az első darabok leragadtak, mert azt rögtön meg lehetett enni. Mára már úgy belejöttem a sütésbe, hogy sosem ragad le, de azért az első darabokból mindig csinálok egy minőségi ellenőrzést. Kedvencem a bodzás palacsinta, talán azért, mert azt csak a bodzavirágzás idején lehet készíteni. 

A hagyományos palacsinta akkor tökéletes, ha nem gumiszerű, de nincs is kiszáradva.

Na de ennyi szövegelés után jöjjön a tökéletes palacsinta alaprecept!

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 3 db tojás,
  • 1 csipet só,
  • 5 dl szénsavas ásványvíz,
  • 7 dl tej,
  • 6 evőkanál étolaj a tésztába,
  • étolaj a sütéshez.

Hagyományos palacsinta elkészítése

  • a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sót és a szódavizet keverőtálba tesszük,
  • simára keverjük,
  • apránként hozzáadjuk a tejet és a 6 evőkanál olajat, 
  • a hozzávalókat alaposan összekeverjük,
  • kiolajozzuk és felforrósítjuk a palacsintasütőt,
  • a serpenyőbe öntünk és gyors mozdulatokkal egyenletesen elterítünk annyi tésztát, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta,
  • ha az első oldala megsült, megfordítjuk,
  • a másik oldalát is pirosra sütjük.

Többen esküsznek rá, hogy a szénsavas ásványvizet a végén, közvetlenül a sütés előtt szabad csak beleönteni, mert ettől lesz igazán könnyű és laza.

Tölthetjük egyszerűen csak lekvárral, nutellával, cukrozott kakaóval, fahéjjal, ízesített túróval vagy bármilyen pudinggal. 

Vannak persze bonyolultabb változatok is, mint pl. a sütőben sült bécsi túrós vagy a legismertebb magyar változat a gundel palacsinta.

Az édes töltelékeken túl sós változatok is léteznek.

Szinte bármivel tölthetjük, a végeredmény biztos nem okoz csalódást. 

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!

Palacsinta receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük