Flódni palacsinta, laktató finomság

A flódni palacsinta egy igazán laktató finomság. Egy könnyű leves után második fogásnak is megteszi. 

flódni palacsinta

A flódni az európai zsidók egyik legfinomabb édes, töltött süteménye. Az öt vékony rétegű tészta közé kerül a töltelékek: dió, mák, alma és szilvalekvár.

A tészta alapanyagához gyakran száraz fehér bort is kevernek, illetve a mák- és diótölteléket főzik fel borral.

Illésné Nagy Mária mindennek megadja a módját. A Palacsinta világnapján mi mást készíthetett volna, mint palacsintát.

„A Palacsinta világnapja a keresztény egyházban a Húsvét előtti nagyböjt, húshagyó keddjére esik, amely a farsangi időszak lezárását is jelenti. Ezen a napon a maradék lisztből, tojásból, cukorból és vajból palacsintát sütöttek, megelőzve a kísértést a böjt alatt.
Én ma egy különlegesen finom palacsintát „dobtam” össze, fogadjátok szeretettel 
Palacsintarajongók biztosan szeretni fogják…
Desszertként vagy egy könnyű leves után fogyasztva tökéletes fogás.


Flódni palacsinta elkészítése

A szokásos módon kisütöttem a palacsintákat. Máktölteléket főztem, kihűtöttem.
Almatölteléknek most az előre elkészített, fagyasztott változatot használtam – csupán kivettem a fagyóból, felengedtem.
A túrótölteléket összekevertem.
Főztem egy zacskó vaníliapudingot 6 dl tej hozzáadásával, hogy mártás állagú legyen. Amikor kellően besűrűsödött, belekevertem 2 dkg vajat, hogy szép fényes legyen

A palacsinta kiterítettem, negyedrészére máktölteléket kentem, félbehajtottam, egyik felére (ahol alul a máktöltelék van) almatölteléket halmoztam.

flodni palacsinta

Ráhajtottam a palacsintát, középen felemeltem és a túrótöltelékkel megtöltöttem.
Meglocsoltam vaníliamártással, díszítettem…jó étvágyat kívánok! 😋

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük