Flódni palacsinta, laktató finomság

A flódni palacsinta egy igazán laktató finomság. Egy könnyű leves után második fogásnak is kiváló. A mák, alma és túrótöltelék mellett még egy finom vaníliaöntet is kerül a finom desszertbe. Már mutatom is kitűnő receptet.

flódni palacsinta

Flódni palacsinta receptje

A flódni az európai zsidók egyik legfinomabb édes, töltött süteménye. Az öt vékony rétegű tészta közé kerül a töltelékek: dió, mák, alma és szilvalekvár.

A tészta alapanyagához gyakran száraz fehér bort is kevernek, illetve a mák- és diótölteléket főzik fel borral.

Illésné Nagy Mária mindennek megadja a módját. A Palacsinta világnapján mi mást készíthetett volna, mint palacsintát.

„A Palacsinta világnapja a keresztény egyházban a Húsvét előtti nagyböjt, húshagyó keddjére esik, amely a farsangi időszak lezárását is jelenti. Ezen a napon a maradék lisztből, tojásból, cukorból és vajból palacsintát sütöttek, megelőzve a kísértést a böjt alatt.
Én ma egy különlegesen finom palacsintát „dobtam” össze, fogadjátok szeretettel.
Palacsintarajongók biztosan szeretni fogják…
Desszertként vagy egy könnyű leves után fogyasztva tökéletes fogás.”

Flódni palacsinta elkészítése

A szokásos módon kisütöttem a palacsintákat.

A palacsinta alaprecept megérdemel egy bejegyzést, hogy ne legyen több elrontott, kidobott palacsinta.

Máktölteléket főztem, kihűtöttem.
Almatölteléknek most az előre elkészített, fagyasztott változatot használtam – csupán kivettem a fagyóból, felengedtem.
A túrótölteléket összekevertem.
Főztem egy zacskó vaníliapudingot 6 dl tej hozzáadásával, hogy mártás állagú legyen. Amikor kellően besűrűsödött, belekevertem 2 dkg vajat, hogy szép fényes legyen. De ehhez tökéketes a házilag készített vaníliasodó is.

A palacsintát kiterítettem, negyedrészére máktölteléket kentem, félbehajtottam, egyik felére (ahol alul a máktöltelék van) almatölteléket halmoztam.

flodni palacsinta

Ráhajtottam a palacsintát, középen felemeltem és a túrótöltelékkel megtöltöttem.
Meglocsoltam vaníliamártással, díszítettem…jó étvágyat kívánok! 

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Palacsinta receptek sorát hoztam a legjobbakból válogatva a palacsinta világnapjára. Bizony, ennek a világszerte ismert és kedvelt, sósan és édesen is fogyasztott sült tésztának is van már világnapja. Még pedig nem fix dátumra esik, hanem farsang utolsó napján, a változó dátumú húshagyó kedden tartjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük