Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje

A flódni az askenázi zsidó konyhaművészet egyik a legfinomabb, édes, töltött süteménye. Akárcsak a bejgli vagy a zserbó, sok családban az ünnepek, különösen a hanuka és a karácsony elmaradhatatlan süteménye. De miért is ne lehetne az év bármely szakában megsütni? Ahol rendszeresen készül, ott felidézi a téli ünnepek hangulatát, aki pedig még nem sütött, most kipróbálhatja, hogy eldönthesse a család, hogy az ünnepi asztalon is ott illatozzon-e. 

Flodni: az almás, mákos és diós csodasüti

Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje

Hozzávalók

Tésztához

  • 25 dkg sima liszt,
  • 25 dkg rétesliszt,
  • 25 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj, 10 dkg zsír),
  • 10 dkg porcukor,
  • 3 tojássárga,
  • 1 dl fehérbor,
  • 1 mokkáskanál sütópor,
  • csipet só.

Almás töltelékhez

  • 80 dkg alma,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 citrom leve,
  • 1 mokkáskanál fahéj,
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg.

Mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák,
  • 10 dkg cukor,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1,5 dl fehérbor.

Diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió,
  • 10 dkg cukor,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1,5 dl fehérbor

+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár,

1 tojás

Flódni elkészítése

  • A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük.
  • A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  • Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk.
  • A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl levecses lenne, tegyünk hozzá 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát.
  • 1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük.
  • A mákkal ugyanígy járunk el.
  • A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk.
  • Egy 25×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy zsírozzuk, lisztezzük.
  • Beleterítjük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvár felével, majd megkenjük a diós töltelékkel.
  • Tészta következik, lekvár, mák, tészta, alma és végül a 4. tésztalappal befedjük.
  • Villával megszurkáljuk, tojással lekenjük.
  • 180 °C-ra előmelegített sütőben 50 – 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel.

Ha esetleg ezt túl macerásnak találnád, ajánlom figyelmedbe a nem kevésbé finom flódni palacsintát.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Pethes Juditnak!

Kaptunk egy kiegészítést a recepthez Kovács Valériától.

„Mindenki másképpen csinálja, de az eredeti askenazi konyhában készült így néz ki.

5 lapos flódni

5 reteg teszta kel, első diós, második mákos, harmadik almás, negyedik szilvalekváros és erre kerül az ötödik lap.

5 tesztalapból áll, amit úgy készítünk el, hogy tepsinagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral egyenként lefedjük és egymásra tesszük, majd 1 éjszakára a hütőbe megy. Másnap kezdődhet az összerakása. Majd bemehet a hütőbe. Utána jön a sütés, sülés után hűl a sutemény és megint a hütőbe kelt tenni. Másnap szeletelhető. Soha nem szabad felszeletelni kihűlés előtt, mert belül még meleg a teszta és széteshet. Mindig hűtőben tartjuk szeletelés előtt. Sőt meg az is meg van adva, mit használjunk, ha reggelire keszítjük, akkor vajat kell tenni a tesztájába, ha egy kiadós csirke, vagy marhahüs után, akkor libazsir kell a tésztába.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük