Szent György-hegyi palacsinta

A palacsintát nem lehet megúnni. Legyen az sima túrós, házi lekváros vagy épp kakaós, bécsi túrós vagy amerikai, mindig jó választás. 

Szent György-hegyi palacsinta

Illésné Nagy Mária nem véletlenül most hozta a külnleges palacsinta receptjét.

„A héten volt a palacsinta világnapja! 😉
Egy különlegesen finom, palacsintából készült, csodásan megkomponált édességet ajánlok figyelmetekbe.
Akár vendégeket is kínálhatunk vele, látványos desszert 🙂

Hogy miért Szent György-hegyi? Sajnos nem találtam rá megfelelő magyarázatot. Összesen annyi, hogy az eredeti recept Szent György-hegyi rizlinggel készült. Muskotályos bor volt itthon, azzal is remekül működött, finom lett 😋 forrás: Desszertek (Szalay Könyvek)”

Szent György-hegyi palacsinta hozzávalói

Palacsintához

  • 20 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 1 dl tej,
  • 1 dl szódavíz,
  • 1 csipet só,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 4 evőkanál olaj.

Töltéshez:

  • 10 dkg darált dió (vagy mandula),
  • porcukor (2-3 evőkanál).

Krémhez:

  • 5 dkg mazsola,
  • 5 cl rum,
  • 5 tojás,
  • 12 dkg vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 dl tejszín,
  • 2 dl muskotályos fehér bor (vagy rizling).

Tetejére:

  • 3 evőkanál sárgabarack lekvár,
  • 1 evőkanál porcukor

Szent György-hegyi palacsinta elkészítése

  • a palacsintatésztából a szokásos módon kisütjük a palacsintákat,
  • porcukorral kevert dióval (mandulával) meghintjük a palacsintákat,
  • feltekerjük,
  • három részre vágjuk,
  • egy vajjal kikent tűzálló formába, állítva egymás mellé helyezzük őket,
  • elkészítjük a krémet,
  • a mazsolát a rumba áztatjuk,
  • egy rozsdamentes tálban a tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük,
  • hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumos mazsolát, a tejszínt és a bort,
  • majd vízfürdőbe tesszük és habverővel állandóan keverjük, besűrítjuk. Ne főzzük túl, mert a tojások sárgája kicsapódhat!
  • az elkészült krémet a formában várakozó palacsintákra öntjük, elsimítjuk rajta,
  • közepesen meleg sütőbe tesszük, addig sütjük, amíg megköt a krém,
  • a tojásfehérjéket a baracklekvárral, cukorral keményre verjük, a sült krém tetejére kenjük, (formázhatjuk),
  • visszatesszük a sütőbe,
  • piros színűre sütjük.

Felvágás után, akár melegen, hidegen is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Jó szívvel ajánlom az elkészítését!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük