Sütőtökös fánk – az ősz kedvenc receptje

A fánkok közül a hagyományos farsangi, a szép szalagos a legnépszerűbb és szerintem a legfinomabb is. A sütőtökös fánk finom ízével az ősz kedvence édessége lehet, még azoknál is, akik nem szeretik a sütőtököt.

sütőtökön fánk

Illésé Nagy Mária ajánlotta az őszi finomságot.

„Ha szeretitek a sütőtököt azért, ha idegenkedtek tőle: pláne készítsétek el! Gyönyörű színű, szalagos, lyukacsos, levegős belsejű. Könnyű, nem szívja magába az olajat és senki, de tényleg senki nem mondaná meg, hogy sütőtök van a tésztájában.
Persze, csak akkor tudjátok meg, ha kipróbáljátok….! 😉
Nem tévedés, nincs benne tojás!

Sütőtökös fánk hozzávalói – kb. 25 darabhoz

  • 45 dkg sült, pürésített sütőtök,
  • 0,75 dl langyos víz,
  • 3,75 dkg friss élesztő,
  • 5 dkg kristálycukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 55 – 60 dkg liszt (lehet benne kb 10 dkg-nyi rétesliszt),
  • csipetnyi só,
  • 6 dkg vaj, olvasztva, langyosan,
  • fél – fél citrom és narancs reszelt héja,
  • 1 teáskanál rumaroma (el is maradhat),
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése

  • az élesztőt cukros vízben felfuttatjuk,
  • a sült sütőtököt héjából kikaparjuk,
  • pürésítjük (botmixert használtam),
  • a liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt,
  • beletesszük a pürét, citrom, narancs héját, vaníliás cukrot, rumaromát, vajat,
  • majd alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk – akkor jó, ha elválik a tál falától, ha a megadott liszt mennyisége után is ragad, egy kevéset még tehetünk hozzá,
  • letakarva duplájára kelesztjük,
  • átgyúrjuk,
  • lisztezett deszkán hüvelyujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • tetszőleges méretre szaggatjuk,
  • olajat megmelegítjük, közepesen meleg legyen,
  • a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük – Vigyázat! gyorsan sül, hamar pirul, érdemes a hőfokra figyelni,
  • papírkéztörlőre szedjük ki.

Tetejét őrölt fahéjjal elkevert porcukorral hintettem meg, házi baracklekvárral fogyasztottuk 😋
Készítsétek el Ti is!

Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok! 🙂

+1 dolog:
Családom tagjai nem eszik meg a sütőtököt 🙁 de,…..ezt a fánkot imádták, azt mondták, hogy sokkal ízletesebb, mint a sima fánk 🙂 nekem pedig ennyi bőven elég! 😊

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésé Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük