Sütőtökös fánk – az ősz kedvenc receptje
A fánkok közül a hagyományos farsangi, a szép szalagos a legnépszerűbb és szerintem a legfinomabb is. A sütőtökös fánk finom ízével az ősz kedvence édessége lehet, még azoknál is, akik nem szeretik a sütőtököt.
Illésé Nagy Mária ajánlotta az őszi finomságot.
„Ha szeretitek a sütőtököt azért, ha idegenkedtek tőle: pláne készítsétek el! Gyönyörű színű, szalagos, lyukacsos, levegős belsejű. Könnyű, nem szívja magába az olajat és senki, de tényleg senki nem mondaná meg, hogy sütőtök van a tésztájában.
Persze, csak akkor tudjátok meg, ha kipróbáljátok….! 😉
Nem tévedés, nincs benne tojás!
Sütőtökös fánk hozzávalói – kb. 25 darabhoz
- 45 dkg sült, pürésített sütőtök,
- 0,75 dl langyos víz,
- 3,75 dkg friss élesztő,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 55 – 60 dkg liszt (lehet benne kb 10 dkg-nyi rétesliszt),
- csipetnyi só,
- 6 dkg vaj, olvasztva, langyosan,
- fél – fél citrom és narancs reszelt héja,
- 1 teáskanál rumaroma (el is maradhat),
- olaj a sütéshez.
Elkészítése
- az élesztőt cukros vízben felfuttatjuk,
- a sült sütőtököt héjából kikaparjuk,
- pürésítjük (botmixert használtam),
- a liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt,
- beletesszük a pürét, citrom, narancs héját, vaníliás cukrot, rumaromát, vajat,
- majd alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk – akkor jó, ha elválik a tál falától, ha a megadott liszt mennyisége után is ragad, egy kevéset még tehetünk hozzá,
- letakarva duplájára kelesztjük,
- átgyúrjuk,
- lisztezett deszkán hüvelyujjnyi vastagra nyújtjuk,
- tetszőleges méretre szaggatjuk,
- olajat megmelegítjük, közepesen meleg legyen,
- a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük – Vigyázat! gyorsan sül, hamar pirul, érdemes a hőfokra figyelni,
- papírkéztörlőre szedjük ki.
Tetejét őrölt fahéjjal elkevert porcukorral hintettem meg, házi baracklekvárral fogyasztottuk 😋
Készítsétek el Ti is!
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok! 🙂
+1 dolog:
Családom tagjai nem eszik meg a sütőtököt 🙁 de,…..ezt a fánkot imádták, azt mondták, hogy sokkal ízletesebb, mint a sima fánk 🙂 nekem pedig ennyi bőven elég! 😊
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésé Nagy Máriának!