Hagyományos lángos egyszerűen

Hagyományos lángos receptet hoztam, azt a megunhatatlant. Otthon is egyszerűen elkészíthető, nem kell a piacra vagy a strandra menni, ha épp megkívánjuk. Nincs kész öt perc alatt, mert a krumplinak hűlni, a tésztának kelni kell. Az elfogyasztása viszont sokkal rövidebb ideig tart, mint az elkészítése.

hagyományos lángos

Hagyományos lángos receptje

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken és gyorsbüfékben árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos. Békéscsaba környékén a juhtúrós a legnépszerűbb.

Hozzávalói

  • 1 kg liszt,
  • 2 db főtt burgonya,
  • főtt burgonya leve,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 5 dkg élesztő,
  • kicsi cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 dl tej,
  • 1/2 dl olaj,
  • só,
  • olaj a sütéshez

Házi lángos elkészítése

  • a krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni,
  • a levét nem öntjük ki, mert arra is szükségünk lesz,
  • az élesztőt a tejjel és pici cukorral felfuttatjuk,
  • a hozzávalókat összekeverjük,
  • kidagasztjuk,
  • kb fél órán át kelesztjük,
  • kiszaggatjuk,
  • ismét kelesztjük,
  • olajos kézzel kellő nagyságúra nyújtjuk,
  • forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Mèszàros Róbertnê szerint:

    Minek kell s krumpli leve??????

  2. Ezt a lángos tésztát is le lehet fagyasztani?

    • Nagy Jucó szerint:

      Én magam lefagyasztani még nem próbáltam a tésztát, de olvasóm már igen.
      Azt mondta, hogy kiolvasztás után ugyanolyan finom volt.
      Legközelebb én is próbálom és beszámolok az eredményről. Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 2 =