Hagyományos lángos egyszerűen receptje krumplival

Hagyományos lángos receptet hoztam, azt a megunhatatlant. A kívül ropogós, belül puha klasszikus lángos otthon is egyszerűen elkészíthető, nem kell a piacra vagy a strandra vagy piacra menni, ha épp megkívánjuk. Egy kis krumpli hozzáadásával lesz tökéletes. Nincs kész öt perc alatt, mert a krumplinak hűlni, a tésztának pedig kelni kell. A házilag készült krumplis lángos ugyanúgy bármivel felturbózható, tehetünk rá fokhagymát, sajtot, tejfölt vagy épp amit megkívánunk. Elfogyasztása garantáltan sokkal rövidebb ideig tart, mint az elkészítése.

hagyományos lángos

Hagyományos krumplis lángos receptje

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

A lángost leginkább piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken és gyorsbüfékben árulják. Ezért is terjedt el a strandos lángos vagy a piacos lángos megnevezés. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos. Békéscsaba környékén a juhtúrós a legnépszerűbb.

Hagyományos lángos hozzávalói

  • 1 kg liszt,
  • 2 db főtt burgonya,
  • főtt burgonya leve,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 5 dkg élesztő,
  • kicsi cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 dl tej,
  • 1/2 dl olaj,
  • só,
  • olaj a sütéshez

Házi lángos elkészítése

  • a krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni,
  • a levét nem öntjük ki, mert arra is szükségünk lesz,
  • az élesztőt a tejjel és pici cukorral felfuttatjuk,
  • a hozzávalókat összekeverjük,
  • kidagasztjuk,
  • kb fél órán át kelesztjük,
  • kiszaggatjuk,
  • ismét kelesztjük,
  • olajos kézzel kellő nagyságúra nyújtjuk,
  • forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat!

További lángos receptek

Amikor megláttam a krumplilángos, azaz a laska fotóját, palacsintának néztem. Aztán elolvastam Veronika ajánlását és egyértelmű lett, hogy ez az a finomság, amiről apukám olyan sokat áradozott. Náluk is a platnin készült és sose felejtette el a gyermekkori ízt. A krumplilángos receptje a régi, de sparhelt híján serpenyőben is készíthető.

A fesztiválok, vásárok kedvenc magyaros étele a kenyérlángos házilag is elkészíthető. Van aki parasztlángosként ismeri, de a langalló, a töki pompos is pont ugyanezt a laktató és finom ételt takarja. A hagyományos, zsírban sült strandos lángoshoz semmi köze. Már is mutatom a kenyérlángos receptjét.

A nemeskeresztúri lángos recepjéről azt állítja az olvasónk, hogy csak is úgy lesz tökéletes lángos belőle, ha mindent a leírtak szerint hajtunk végig. Hát tegyük azt!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Mèszàros Róbertnê szerint:

    Minek kell s krumpli leve??????

  2. Ezt a lángos tésztát is le lehet fagyasztani?

    • Nagy Jucó szerint:

      Én magam lefagyasztani még nem próbáltam a tésztát, de olvasóm már igen.
      Azt mondta, hogy kiolvasztás után ugyanolyan finom volt.
      Legközelebb én is próbálom és beszámolok az eredményről. Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük