Nemeskeresztúri lángos

A nemeskeresztúri lángos recepjéről azt állítja az olvasónk, hogy csak is úgy lesz tökéletes lángos belőle, ha mindent a leírtak szerint hajtunk végig. Hát tegyük azt!

nemeskeresztúri lángos

Magam részéről a ropogós, hagyományos lángos híve vagyok, de aki a puha lángos imádja, azoknak ez a lngos igazán az ínyükre lesz.

Nemeskeresztúri lángos hozzávalói

  • 1 kg 20 dkg finomliszt,
  • kb. 8 dl tej, 5 dkg élesztő,
  • 2 púpos evőkanál kristálycukor,
  • 1 púpos evőkanál jódozott só,
  • 1 egész tojás,
  • 1 evőkanál étolaj a tésztába
  • étolaj a kisütéshez

Nemeskeresztúri lángos elkészítése

  • 2 dl tejet meglangyosítok 1 púpos evőkanál cukorral kézmelegre,
  • az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
  • a lisztet beleszitálom a tálba,
  • ráhintek 1 púpos evőkanál cukrot, 1 púpos evőkanál sót és ezeket jól elkeverem a liszttel,
  • 1 egész tojást ütök a lisztbe,
  • a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
  • a tésztát kézzel dolgozom össze közepesen keményre a langyos tejjel, amelyet adagonként adok a liszthez és nem egyszerre,
  • összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön a tészta egynemű legyen, egyáltalán nem dagasztom mégis gyönyörűen meg fog kelni, akkor minek fáradjak vele,
  • 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
  • enyhe mozdulatokkal bele is forgatom és cipót formálok a tál aljára,
  • kissé meghintem liszttel,
  • konyharuhával letakarom és jó meleg plédbe bebugyolálom és 1 órát kelesztem,
  • a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és sodrófával ceruza vastagságúra kinyújtom,
  • a tésztát meghintem apró sóval és hagyom pihenni letakarva úgy kb. 10 percig,
  • aközben az olajat felmelegítem a sütéshez,
  • aztán háromszögeket szelek a tésztából és kereszt és hossz irányba kinyújtom elég jól, de nem szakadásig, 
  • az izzó olajba kisütöm.

A tészta vékonysága ellenére megkettőzik a benne lévő levegőtől és egyáltalán nem olajos a tészta belseje, sőt nagyon finom gyenge. Rácsra szedve lecsepegtetem és ízlés szerint fogyasztható!

Mindenkinek aki elkészíti sikeres sütést kívánok és jó étvágyat.  Ha az én lángosom szeretnéd megsütni mindent a leirtak szerint csináld, mert csak úgy lesz tökéletes!

Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosné Irénkének! 

További lángos receptek

  • 239
  •  
  • 12
  •  
  •  
  • 239
  •  
  • 12
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tíz =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás