Nemeskeresztúri lángos

A nemeskeresztúri lángos recepjéről azt állítja az olvasónk, hogy csak is úgy lesz tökéletes lángos belőle, ha mindent a leírtak szerint hajtunk végig. Hát tegyük azt!

nemeskeresztúri lángos

Magam részéről a ropogós, hagyományos lángos híve vagyok, de aki a puha lángos imádja, azoknak ez a lngos igazán az ínyükre lesz.

Nemeskeresztúri lángos hozzávalói

  • 1 kg 20 dkg finomliszt,
  • kb. 8 dl tej, 5 dkg élesztő,
  • 2 púpos evőkanál kristálycukor,
  • 1 púpos evőkanál jódozott só,
  • 1 egész tojás,
  • 1 evőkanál étolaj a tésztába
  • étolaj a kisütéshez

Nemeskeresztúri lángos elkészítése

  • 2 dl tejet meglangyosítok 1 púpos evőkanál cukorral kézmelegre,
  • az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
  • a lisztet beleszitálom a tálba,
  • ráhintek 1 púpos evőkanál cukrot, 1 púpos evőkanál sót és ezeket jól elkeverem a liszttel,
  • 1 egész tojást ütök a lisztbe,
  • a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
  • a tésztát kézzel dolgozom össze közepesen keményre a langyos tejjel, amelyet adagonként adok a liszthez és nem egyszerre,
  • összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön a tészta egynemű legyen, egyáltalán nem dagasztom mégis gyönyörűen meg fog kelni, akkor minek fáradjak vele,
  • 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
  • enyhe mozdulatokkal bele is forgatom és cipót formálok a tál aljára,
  • kissé meghintem liszttel,
  • konyharuhával letakarom és jó meleg plédbe bebugyolálom és 1 órát kelesztem,
  • a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és sodrófával ceruza vastagságúra kinyújtom,
  • a tésztát meghintem apró sóval és hagyom pihenni letakarva úgy kb. 10 percig,
  • aközben az olajat felmelegítem a sütéshez,
  • aztán háromszögeket szelek a tésztából és kereszt és hossz irányba kinyújtom elég jól, de nem szakadásig,
  • az izzó olajba kisütöm.

A tészta vékonysága ellenére megkettőzik a benne lévő levegőtől és egyáltalán nem olajos a tészta belseje, sőt nagyon finom gyenge. Rácsra szedve lecsepegtetem és ízlés szerint fogyasztható!

Mindenkinek aki elkészíti sikeres sütést kívánok és jó étvágyat.  Ha az én lángosom szeretnéd megsütni mindent a leirtak szerint csináld, mert csak úgy lesz tökéletes!

Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosné Irénkének!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük