Töltött burgonyalepény receptje

A nagymamám mindig azt mondta, hogyha krumpli van otthon, akkor nem lehet éhen halni. Milyen igaza volt. Tényleg rengeteg minden készíthető belőle. Például itt van rögtön a töltött burgonyalepény.

töltött burgonyalepény

“Szemtelenül egyszerű, könnyű az elkészítése, rettentően finom és SERPENYŐBEN kell megsütni….ennyi az elején “dióhéjban” 😉
Az internet forgatagában találtam a receptre, azóta is gyakori vendég nálunk. 26 cm átmérőjű serpenyőben készítettem, 4 személy részére.
Kb. 40 perc alatt elkészül és ebbe már beleszámoltam a burgonya főzését is. Gyors ebéd, vacsora, vagy csak úgy éhségcsillapításra is nagyon alkalmas…😋 ” – szólj Illésné Nagy Mária ráhangoló bevezetője.

Töltött burgonyalepény hozzávalói

  • 1 kg burgonya,
  • 2 tojás,
  • só,
  • bors,
  • 4-6 szelet főtt sonka,
  • kb.15 dkg sajt (Karaván (füstölt) sajttal készítettem),
  • 12 – 15 dkg liszt,
  • kevés vaj a serpenyő kikenéséhez.

Töltött burgonyalepény elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjastól feltesszük főni.
  • langyosra hűtjük, lehúzzuk a héját, krumplinyomón áttörjük,
  • a tojásokat, sót, borsot, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy enyhén ragacsos, de összeálló masszát kapjunk,
  • osszuk ketté,
  • egy nagyobb méretű serpenyőt kenjünk ki vajjal és a fele adag masszát nyomkodjuk a serpenyőbe,
  • erre fektessük a sonkaszeleteket,
  • sajtot daraboljunk, szeleteljünk rá,
  • a másik adag masszával takarjuk, fedjük be az egészet, nyomkodjuk rá, mindenhol, körben,
  • tegyük a gázra és közepes hőfokon kezdjük el sütni,
  • kb. 10 perc után az egészet fejjel lefelé borítsuk egy nagy méretű fedőre vagy lapos tányérra és a másik oldalával csúsztassuk vissza a serpenyőbe,
  • ezt az oldalát is kb. 10 percig süssük.
  • közben le is lehet fedni, lényeg, hogy lassan, és alaposan süljön, piruljon át az egész,
  • fontos, hogy süljön át, mert csak akkor olvad el benne a sajt….és ez a….lényeg! 😀 többek között.
  • ha elkészült csúsztassuk egy nagy méretű lapos tányérra, azonnal szeleteljük, forrón kínáljuk.

“Kovászos uborkát és fűszeres tejfölt kínáltam mellé.

A tejfölhöz, sót, őrölt borsot és áttört fokhagymát adtam, elkevertem, ennyi. Ízlés szerint érdemes fűszerezni… kóstolgatni kell közben.

Nagyon – nagyon finom, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy borzasztó egyszerű az elkészítése.
Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!”

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × négy =