Hagyományos gulyásleves recept- a nagyi is így csinálta

A gulyásleves tradicionális magyar étel, a paraszti konyhából a 19. században hódította meg a polgári és a nemesi konyhát. A „magyar gulyásleves” 2017 óta hungarikum. Nagyon sokféle módon el lehet készíteni. Amit hoztam az a hagyományos gulyásleves recept, amit mindenki kedvére módosíthat. 

gulyásleves recept

Az alapreceptet felhasználva, nem csak marha, de mindenféle húsból (baromfi-, birka-, vad-, sőt vegyes húsból is) el lehet készíteni a levest. Létezik gombás, zöldbabos, zöldséges gulyásleves, sőt hús hozzáadása nélkül készített is, ez a „hamisgulyás”.

Hagyományos gulyásleves recept

Hozzávalók

A leveshez

  • 60 dkg marhalábszár,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 2 nagy db sárgarépa,
  • 1 nagy db fehérrépa,
  • 1 kis db zeller,
  • 40 dkg burgonya,
  • 1,5 evőkanál paprika, (fele lehet csípős),
  • 1 evőkanál só,
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény,
  • 2 db babérlevél,
  • 1 teáskanál fekete bors,
  • 1 kis db paradicsom,
  • 1 db tv paprika,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj,
  • fél csokor petrezselyem,
  • 5 db zellerlevél,
  • 2,5 l víz.

A csipetkéhez

  • 1 db tojás,
  • 80 g finomliszt,
  • 1 teáskanál só.

Elkészítése

  • A hagymákat megtisztítjuk és kis kockára vágjuk.
  • A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára vágjuk.
  • A zsíradékot felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát.
  • Majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikával összekeverjük.
  • Felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a marhahúst.
  • Kevergetve fehéredésig pirítjuk.
  • Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
  • Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.
  • Közben a hozzávalók összegyúrásával és csipegetéssel elkészítjük a csipetkét.
  • Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket.
  • Ezután hozzáadjuk a zöldségeket: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a kockára vágott zellert és burgonyát, az aprított petrezselymet és zellerzöldet.
  • Felöntjük 2 – 2,5 l vízzel.
  • Lefedve további 50 percet főzzük.
  • Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

A hústól függően változik a főzési idő, a baromfi húshoz sokkal kevesebb időre van szükség.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 144
  • 6
  •  
  •  
  • 144
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás