Gyors kuglóf – karácsonyi ajándéknak is kitűnő

Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a kuglóf. Az a békebeli, a jó házi. Igazán fenséges reggeli volt egy csésze főzött, habos, illatozó kakaóval. Mai napig is csak azt szeretem, a bolti kuglófot ki nem állhatom. 

 gyors kuglóf

A régi családi kuglóf recept talán nincs is meg nekünk, de sebaj, mert Sinka Erika olvasónk elhozta a kedvenc kuglóf receptjét. Fogyaszthatjuk natúr is, de nagyon jól illik hozzá egy fincsi házi készítésű lekvár, pl. a cukor nélküli birsalmalekvár, a sütőben készített szilvalekvár  vagy az alkoholos őszibarack-banán lekvár.

Gyors kuglóf hozzávalói

  • 4 tojás fehérje,
  • 4 tojás sárgája,
  • 100-120 gr cukor,
  • 125 ml olaj,
  • 210 gr liszt,
  • fél zacskó sütőpor
  • egy pici szódabikarbóna 
  • 125 ml tej,
  • 1 kanál kakaó,
  • vaníliás cukor,
  • fahéj,
  • citromhéj.

Gyors kuglóf elkészítése

  • a 4 tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük,
  • egy másik tálban összekeverjük a 4 tojás sárgáját a 100-120 gr cukorral és a 125 ml olajjal,
  • a lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát,
  • a tojásos masszába felváltja beleadagoljuk a lisztet és tejet,
  • vaníliás cukorral, fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük,
  • majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás fehérjéket,
  • a massza 3/4-ét beleöntjük a kuglófformába,
  • majd a maradék 1/4 részhez 1 evőkanál kakaót adunk,
  • belecsurgatjuk a formába öntött tésztába,
  • 160 fokon kb. 50 perc alatt sül meg,
  • ha gyorsítani akarjuk a sütést, akkor 190-200 fokra melegítsük fel a sütőt, süssük 5 percig, majd vegyük le 180 fokosra és további 10 percig süssük, ezután pedig 150 fokon süssük készre,
  • ha kihűlt, a tetejét ízlés szerint díszíthetjük cukor vagy csoki mázzal, díszítőgyöngyökkel.

Sinka Erika további tippjei: “Még annyit fűznék hozzá, hogy ha 4 db tojás, akkor az XL-es legyen, különben M-es tojásból 5 db legyen! Valamint a végén +-ban egy evőkanál citromlé, citromhéj, vodka mehet a tésztájába!

A kuglóf sütőm a szokásos, Aldi-s Lidl-ös! Amit a Lidlben vettem kb. 5-6 éve, az nem régen “szakadt” el,ezért 2 hete vettem az Aldi-ban újat! Annak a mérete: 23 cm széles (átmérő) és 9.5 cm magas, 1,5 l folyadék fér bele, de a recept szerinti tészta csak kb. 750-800 ml. Viszont rendesen megemelkedik! Így egy nagyméretű kuglófunk lesz. Akinek van 2 db kuglófsütője, az kettéveheti a tésztát és egyszerre kettőt is süthet. Így két “normál”méretű süteménye lesz! 😊🍽️

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Nagyon köszönöm a receptet Sinka Erikának!

Jó étvágyat!

+1 Tipp

Karácsonyi ajándéknak is remek. Celofánba csomagolva, masnival átkötve igazán mutatós és szívmelengető ajándék.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 18 =