Gyors kuglóf – karácsonyi ajándéknak is kitűnő

Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a kuglóf. Az a békebeli, a jó házi. Igazán fenséges reggeli volt egy csésze főzött, habos, illatozó kakaóval. Mai napig is csak azt szeretem, a bolti kuglófot ki nem állhatom. Ez a kitűnő receptből készülő gyors kuglóf nagyon mutatós, így akár karácsonyi ajándék is lehet.

gyors kuglóf

Gyors kuglóf receptje

A régi családi kuglóf recept talán nincs is meg nekünk, de sebaj, mert Sinka Erika olvasónk elhozta a kedvenc kuglóf receptjét. Fogyaszthatjuk natúr is, de nagyon jól illik hozzá egy fincsi házi készítésű lekvár, pl. a cukor nélküli birsalmalekvár, a sütőben készített szilvalekvár  vagy az alkoholos őszibarack-banán lekvár.

Hozzávalók

  • 4 tojás fehérje,
  • 4 tojás sárgája,
  • 100-120 gr cukor,
  • 125 ml olaj,
  • 210 gr liszt,
  • fél zacskó sütőpor
  • egy pici szódabikarbóna 
  • 125 ml tej,
  • 1 kanál kakaó,
  • vaníliás cukor,
  • fahéj,
  • citromhéj.

Gyors kuglóf elkészítése

  • a 4 tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük,
  • egy másik tálban összekeverjük a 4 tojás sárgáját a 100-120 gr cukorral és a 125 ml olajjal,
  • a lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát,
  • a tojásos masszába felváltja beleadagoljuk a lisztet és tejet,
  • vaníliás cukorral, fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük,
  • majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás fehérjéket,
  • a massza 3/4-ét beleöntjük a kuglófformába,
  • majd a maradék 1/4 részhez 1 evőkanál kakaót adunk,
  • belecsurgatjuk a formába öntött tésztába,
  • 160 fokon kb. 50 perc alatt sül meg,
  • ha gyorsítani akarjuk a sütést, akkor 190-200 fokra melegítsük fel a sütőt, süssük 5 percig, majd vegyük le 180 fokosra és további 10 percig süssük, ezután pedig 150 fokon süssük készre,
  • ha kihűlt, a tetejét ízlés szerint díszíthetjük cukor vagy csoki mázzal, díszítőgyöngyökkel.

Sinka Erika további tippjei: „Még annyit fűznék hozzá, hogy ha 4 db tojás, akkor az XL-es legyen, különben M-es tojásból 5 db legyen! Valamint a végén +-ban egy evőkanál citromlé, citromhéj, vodka mehet a tésztájába!

A kuglóf sütőm a szokásos, Aldi-s Lidl-ös! Amit a Lidlben vettem kb. 5-6 éve, az nem régen „szakadt” el, ezért 2 hete vettem az Aldi-ban újat! Annak a mérete: 23 cm széles (átmérő) és 9.5 cm magas, 1,5 l folyadék fér bele, de a recept szerinti tészta csak kb. 750-800 ml. Viszont rendesen megemelkedik! Így egy nagyméretű kuglófunk lesz. Akinek van 2 db kuglófsütője, az kettéveheti a tésztát és egyszerre kettőt is süthet. Így két „normál” méretű süteménye lesz!

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Nagyon köszönöm a receptet Sinka Erikának!

Jó étvágyat!

+1 Tipp

Karácsonyi ajándéknak is remek. Celofánba csomagolva, masnival átkötve igazán mutatós és szívmelengető ajándék.

További kuglóf receptek

A kakaós gyümölcsös kuglóf egyszerű recept alapján gyorsan készül, és gyorsan is fogy. Különösen izgalmassá teszi az ízvilágát, hogy a vaníliás és a kakaós réteg közé, valamint a tetejére gyümölcsök kerülnek.

Az illatos, narancsos kuglóf elkészítése a kuglóf rajongóknak és a citrusok szerelmeseinek szinte kötelező. A piskótára emlékeztető állagú, illatos, szaftos kuglóf frissen facsart narancs hozzáadásával készül, garantáltan családi kedvenc lesz. Az egyszerű receptből zamatos, puha és nagyon finom édesség készül.

A kuglóf igen kedvelt sütemény, ami önmagában, vajjal vagy lekvárral kitűnő reggeli lehet. Egy tartalmas leves után második fogásként is bevethető. De a nap bármely időszakában szuper nassolnivaló gyümölcs, tea, kakaó vagy kávé mellé. Extrémebb változatai a különleges napokat is megkoronázzák. A most bemutatásra kerülő ünnepi kuglóf receptek karácsonyi vendégvárásra vagy ajándékozásra is ideálisak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük