Három bevált pogácsa recept

A pogácsa az egyik legkedveltebb hagyományos sós sütemény, melyet előszeretettel sütünk ünnepekre és a hétköznapokra egyaránt. Számos változatban készíthetjük el őket, a zsiradék lehet benne vaj, margarin vagy zsír is. Tésztáját könnyedebbé tehetjük tejföllel vagy joghurttal, valamint ízesíthetjük túróval vagy akár medvehagymával is. A Tutirecept oldaláról 3 nagyon finom, hagyományos és bevált pogácsa receptet mutatunk be.

Vajas pogácsa

Vajas pogácsa

Ez a vajas pogácsa biztos nagy sikert arat és napokig puha marad, ha légmentesen tárolod. Másfél deciliter langyos tejbe morzsoljuk bele a 2 dkg friss élesztőt, majd adjunk hozzá 1 kávéskanál cukrot. Hagyjuk felfutni. Közben a 60 dkg finomliszthez adjuk hozzá a 40 dkg vajat, a 3 csapott kávéskanál sót, a 2 teáskanál cukrot és a két tojást. Ezek után adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és dolgozzuk egyneművé a tésztát. 1 órán át kelesszük, majd nyújtsuk ki ujjnyira, vágjuk be a felületét, majd szaggassuk ki és süssük aranybarnára.

Puha sajtos pogácsa

sajtos pogácsa

Ez a sajtos pogácsa nagyon finom puha lesz és még másnap is ugyanilyen állagú lesz! 50 dkg lisztből készül, amiben 25 dkg margarint morzsolunk el. Az 1 dl langyos tejben 3 dkg élesztőt futtatunk fel 1 teáskanál cukorral. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a 2 teáskanál sót, a 2 tojássárgáját, az 1,75 dl tejfölt és a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, hajtogatjuk, 30 percig pihentetjük. Ezután még kétszer megismételjük ezt.

Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal és kiszaggatjuk. 15 perc pihentetés után 170 fokon megsütjük.

Pehelykönnyű túrós pogácsa

túrós pogácsa

túrós pogácsa tésztájának elkészítésére 50 dkg lisztre, 50 dkg túróra, 25 dkg margarinra, 2 dl tejfölre, 2 db tojásra, 1 mokkáskanál szódabikarbónára és 1-2 teáskanál sóra van szükségünk. A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze, majd fél cm vastagságra nyújtsuk ki a tésztát. Összesen háromszor kell hajtogatni, közben mindig kenjük le olvasztott margarinnal a kinyújtott tésztát.

Az utolsó nyújtásnál 2 centiméter vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Felvert tojással lekenjük, majd 180 fokon sütjük.

A Tutirecept oldalán több, mint 100 különböző, kipróbált pogácsa receptet találhattok meg.

(X) A cikk megjelenését a tutirecept.hu portál támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük