Diétás mézeskalács receptje

Sokak szerint a hagyományos mézeskalács az igazi, de egyre többen kénytelenek lemondani róla és egy egészségesebb változat után nézni. A diétás mézeskalács teljes-kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, hogy az érzékenyebbeknek se kelljen lemondaniuk az édes élvezetről. Receptje, készítése pont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kevesebb.

 

A diétás mézeskalács receptje olvasónktól származik, én még nem próbáltam. Eddig.

Diétás mézeskalács hozzávalói

  • 35 dkg teljes-kiőrlésű tönkölybúza liszt,
  • 15 dkg zabpehely liszt,
  • 12,5 dkg kókuszzsír,
  • 20 dkg méz,
  • 12,5 dkg édesítő (eritrit, xilit),
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszer,
  • 1 teás kanál szódabikarbona,
  • 1 tojássárga a tésztába,
  • 1 tojássárga megkenéshez,

Diétás mézeskalács elkészítése

  • a liszteket összekeverjük a szódabikarbonával és a fűszerekkel,
  • a kókuszzsírt felolvasztjuk és a lisztes keverékhez adjuk,
  • a mézet az édesítőszerrel felmelegítjük és ezt is hozzáadjuk,
  • jól összedolgozzuk,
  • formára szaggagtjuk,
  • tetejét megkenjük tojássárgával,
  • a hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan 15-20 perc alatt készre sütjük,
  • a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal feldíszítjük.

Máz (íróka) a díszítéshez

Egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral jól elkeverünk és a kihűlt mézeskalácsokat megdíszítjük. A mázat akár ételszínezékkel meg is színezhetjük vagy apró díszítő gyöngyökkel, színes cukorkákkal is díszíthetjük.

Nagyon köszönöm a receptet és a fotót Tóth Lajosné Angyal Ágnesnek!

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Hagyományos mézeskalács receptje 

Illatos, ropogós mézeskalács

További mézeskalácsos olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük