Égetett cukros szelet receptje

Az égetett cukros szelet különlegesen finom ízét a pirított cukor és belekerülő fűszerek aromája adja. Az illata és az íze hasonlít a karácsonyi mézeskalácséhoz. Az egyszerűen elkészíthető recepttel 45 perc alatt kitűnő süteményt varászolhatunk.

égetett cukros szelet

Égetett cukros szelet receptje

Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez

  • 1 tepsi,
  • 4 db tojássárgája,
  • 25 dkg cukor,
  • 27 dkg liszt,
  • 15 g sütőpor,
  • 8 g vaníliás cukor,
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
  • 4 db tojásfehérje,
  • 1,5 dl víz (ezzel öntjük fel a pirított cukrot)
  • 3 evőkanál cukor (ezt fogjuk megpirítani)

Elkészítés

  • A tojássárgáját a kristály- és vaníliás cukorral elkeverjük.
  • Közben lassú tűzön világos barnára megpirítjuk a 3 evőkanál cukrot.
  • Ha teljesen elolvadt a cukor, felengedjük az 1,5 dl vízzel és beletesszük az összetört szegfűszeget.
  • Ha kihűlt a cukros víz, összekeverjük a tojásos masszával.
  • Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a fahéjat.
  • Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
  • Ha kemény lett, óvatosan összekeverjük a tojássárgás keverékkel.
  • Olajozott, lisztezett tepsibe öntjük és közepes lángon készre sütjük. A sütési idő 180 fokon kb. 30 perc, a sütést tűpróbával ellenőrizzük.

Tipp: Jó megoldás, ha felvert tojásfehérjék habját lyukas kanállal tesszük a sütemény massza többi részéről, így nem törik össze a fehérje.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Ha Te is kedveled, a pirított cukorból készülő süteményeket, akkor szívből ajánlom figyelmedbe az én személyes kedvencemet a karamelles szeletet vagy a sütés nélkül készülő karamell álom tortát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × öt =