Mátrai borzaska sajttal, tejföllel receptje

Ha már unalmas a rántott hús, jöhet a mátrai borzas (mátrai borzaska) jó sok sajttal és tejföllel. Nem egy fogyókúrás kaja az biztos, és olcsónak sem mondható, de hát néha-néha megengedhet magának egy kis kényeztetést az ember. Nem igaz? Már mutatom is, milyen egyszerű a mátrai borzas elkészítése.

mátrai borzaska

Mátrai borzaska receptje

A mátrai borzaskát sertés vagy csirkehúsból is készíthetjük, ami épp van otthon, vagy amit szeret a család. A húst itt is panírozzuk, akárcsak a rántott húsnál, azonban itt a bundába nem teszünk zsemlemorzsát, helyett reszelt burgonya dúsítja a panírt, ami különleges, egyedi ízt ad az olajban kisütött hússzeleteknek.

Hogy miért pont mátrainak hívják, azt nem sikerült kiderítenem. Ugyanúgy lehetne bükki vagy mecseki is.

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés rövidkaraj csont nélkül vagy 2 nagy csirkemell,
  • só ízlés szerint,
  • őrölt bors ízlés szerint,
  • 50 dkg burgonya,
  • 1 db tojás,
  • 4 evőkanál finomliszt,
  • étolaj a sütéshez,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg reszelt sajt.

Mátrai borzaska elkészítése

  • a húst vékony szeletekre vágjuk,
  • kiklopfoljuk,
  • megsózzuk,
  • borsozzuk,
  • kb. egy órára behűtjük,
  • közben a burgonyát meghámozzuk,
  • durvára reszeljük (reszelő középső foka),
  • kb. fél óráig állni hagyjuk,
  • majd a burgonyát kinyomkodjuk,
  • belekeverjük a nyers tojást és 1-2 evőkanál lisztet, amennyit a burgonya felvesz,
  • sót, borsot adunk hozzá,
  • jól összekeverjük,
  • a hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk,
  • először lisztbe,
  • majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen befedje,
  • serpenyőben felmelegítjük az olajat, hogy ne legyen túl forró,
  • a bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük,
  • papírtörlővel bélelt tálra szedjük,
  • tálaláskor tejföllel megkenjük,
  • majd rászórjuk a reszelt sajtot.

+1 Tipp:

Bár én a fotón látható mátrai borzasnál nem tettem, rövid időre sütőbe tolhatjuk, hogy a ráolvadjon a sajt, így még pikánsabb ízt kapunk.  Sőt ezzel a módszerrel az előre kisütött húsokat is felfrissíthetjük.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük