Vanília pudingos szőlős csiga

Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…

vanília pudingos szőlős csiga

Elvégre a szőlőnek is most van szezonja és hát a hűvösebb estéken is jól esik egy kis édes kényeztetés. A fogyókúra meg megvár…

A szőlős csiga pont olyan finom, mint a sárgabarackos csiga. Olyannyira, hogy az eredeti recept a sárgabarackról szólt, de hát rövid a barack szezon, a recept meg nagyon jó, így pár éve már szőlővel is az asztalra kerül.

Vanília pudingos szőlős csiga hozzávalói

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt,
  • 7 dkg cukor,
  • 15 dkg vaj vagy margarin,
  • 4 dkg élesztő,
  • kb. 1/4 liter tej,
  • 1 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • csipet só,
  • 10 dkg mazsola.

Töltelék hozzávalói: 

  • szőlő szemek,
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
  • 1/2 liter tej,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 4 dkg porcukor,
  • 1 tojássárgája, ez akár el is hagyható,
  • csipet só
  • tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj

Vanília pudingos szőlős csiga elkészítése

  • A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval,
  • és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,
  • végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét,
  • és belereszeljük a citrom héjat,
  • langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt,
  •  közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, aminek az ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük,
  • a kihűlt a puding, közé keverjük a tojássárgáját is, a tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes,
  • a megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk,
  • megöntözzük maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre),
  • meghintjük a jól megmosott mazsolával,
  • úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk,
  • az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük,
  • közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük,
  • amíg sül, a szőlőt megmossuk és leszemezzük,
  • a félig kész csigák mélyedésébe teszünk egy halom pudingot, erre tesszük a szőlő szemeket,
  • visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük,
  • a sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, a szőlőszemeket megszórhatod cukros fahéjjal is.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Könnyű és fenséges meggyes süti

🌷 Könnyű túrógombóc dupla epres eperöntettel

🌷 Ingyen letölthető receptkönyv

🌷 Nagyi féle zserbó sok töltelékkel

🌷 Nagyon finom kakaós kalács

🌷 Házi rétes nyújtás nélkül

🌷 Sárgabarackos gombóc

🌷 Gyors és könnyű túrófánk egyszerűen

🌷 Csupa mák mákosgombóc

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük