Vanília pudingos szőlős csiga
Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…
Elvégre a szőlőnek is most van szezonja és hát a hűvösebb estéken is jól esik egy kis édes kényeztetés. A fogyókúra meg megvár…
A szőlős csiga pont olyan finom, mint a sárgabarackos csiga. Olyannyira, hogy az eredeti recept a sárgabarackról szólt, de hát rövid a barack szezon, a recept meg nagyon jó, így pár éve már szőlővel is az asztalra kerül.
Vanília pudingos szőlős csiga hozzávalói
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg rétesliszt,
- 7 dkg cukor,
- 15 dkg vaj vagy margarin,
- 4 dkg élesztő,
- kb. 1/4 liter tej,
- 1 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipet só,
- 10 dkg mazsola.
Töltelék hozzávalói:
- szőlő szemek,
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
- 1/2 liter tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 4 dkg porcukor,
- 1 tojássárgája, ez akár el is hagyható,
- csipet só
- tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj
Vanília pudingos szőlős csiga elkészítése
-
A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval,
-
és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,
-
végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét,
-
és belereszeljük a citrom héjat,
-
langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt,
-
közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, aminek az ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük,
-
a kihűlt a puding, közé keverjük a tojássárgáját is, a tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes,
-
a megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk,
-
megöntözzük maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre),
-
meghintjük a jól megmosott mazsolával,
-
úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk,
-
az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük,
-
közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük,
- amíg sül, a szőlőt megmossuk és leszemezzük,
- a félig kész csigák mélyedésébe teszünk egy halom pudingot, erre tesszük a szőlő szemeket,
- visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük,
- a sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, a szőlőszemeket megszórhatod cukros fahéjjal is.
Jó étvágyat!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
További olvasnivalók hasonló témában:
🌷 Könnyű és fenséges meggyes süti
🌷 Könnyű túrógombóc dupla epres eperöntettel
🌷 Ingyen letölthető receptkönyv
🌷 Nagyi féle zserbó sok töltelékkel
🌷 Gyors és könnyű túrófánk egyszerűen