Hízott libamáj sütése egyszerűen, franciásan

Hízott libamáj sütése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A libamáj az egyik legzsírosabb húsféle. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, nem árt érteni a sütéséhez. Az egyik legegyszerűbb sütési módja a franciásan készítés. Wolf Márta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg.

hízott libamáj sütése franciásan

Hízott libamáj sütése franciásan

Wolf Márta tanácsai: „Kedves lányok, fiúk! Én is megosztom veletek ezt a jó kis receptet, amit én már ki is próbáltam. Most, karácsony táján sokan sütnek libamájat vagy kacsamájat. Még sosem mertem hozzáfogni a drága csemege elkészítéséhez, nem volt hozzá önbizalmam, hogy meg tudom csinálni és nem a kukában landol a méregdrága portéka.

Mindenkinek csak ajánlani tudom. Bátran ….. !

Az általam készített májnál 55 dkg hízott kacsamáj volt az alapanyag. 1/2 liter zsírja lett, a máj tömege a felére csökkent. Semmilyen más zsiradékot nem adtam hozzá. Én még beletettem 1 gerezd fokhagymát és egy mini fej (mint egy fürjtojás) vöröshagymát. Ezeket eldobtam belőle, mikor elkészült. Vajpuha lett, isteni ízű. (Most hűl a teraszon…)

Üvegben készült. Pont úgy, ahogyan a recept írja. A végén rendeztem tálba, mikor elkészült.

Nagyon ajánlom elkészíteni, pláne azoknak, akik nem mertek belevágni a hagyományos elkészítési módba.”

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 1 db csatos üveg, a gumija nélkül,
  • 1 db libamáj, ami belefér az üvegbe, de, egy kisebb máj is jó,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1/2 mokkáskanál bors.
  • ízlés szerint 1 kupica konyak (elhagyható).

Hízott libamáj sütése franciásan elkészítés – kb 60 perc

  • A májat egészben vagy darabokra vágva beletesszük a gumi nélküli csatos üvegbe,
  • a májra szórjuk a sót, borsot, és ráöntjük a konyakot,
  • tehetünk még hozzá foghagymát és vöröshagymát is,
  • egy fazékat founk, amelybe kényelmesen belefér az üveg,
  • a fazék aljára textilt teszünk, hogy közvetlenül ne érintkezzen az üveg a fazék aljával,
  • a lezárt csatos üveget a fazékba állítjuk,
  • vizet töltünk köréje és feltesszük főni,
  • lassú tűzön addig főzzük, míg a máj kiereszti a zsírját és jó felére összemegy. (kb. 1 óra),
  • ha kész, óvatosan kivesszük az üveget a vízből,
  • hagyjuk kihűlni, 
  • hűtőben tároljuk.

Ezzel a módszerrel egyszerűen süthetünk finom kacsamájat is.

Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

Még több recept a liba felhasználásához

Népi hagyomány szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Őseink úgy tartották, hogy november 11-én, Márton-napon bőséggel kell enni, inni, mert ezzel egészséget szív magába az ember. Rajtam ne múljon. Itt vannak a legjobb márton-napi libalakoma receptek. A legjobb liba húsból készült éetelek között természetesen helyet kapott a ludaskása és a sült libamáj is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük