Házi szaloncukor diós-narancsos ízesítéssel

Házi szaloncukor készítéssel nekünk már nem kell bajlódnunk, mint nagyszüleinknek. Ettől függetlenül egyre többen térnek vissza a régi ízekhez és készítenek szaloncukrot házilag. A gyári ízek után igaz felüdülés egy ilyenbe beleharapni. Akár karácsonyi ajándék is lehet belőle. Már mutatom is az egyszerű receptet, amivel elkészíthető a diós-narancsos szaloncukor házilag.

Házi szaloncukor

A szaloncukor a karácsony kedvelt édessége. Nagyanyáink mindig otthon készítették a különböző módon ízesített finomságot. Igen népszerű volt a diós, hisz a dió sok háznál megtermett. Kókuszreszelék és narancshéj azonban nem igen kerülhetett a régi szaloncukrokba.

Házi szaloncukor diós-narancsos ízesítéssel receptje

Hozzávalók

  • 20 dkg darált dió,
  • 10 dkg kókuszreszelék,
  • 50 dkg mazsola,
  • 1 narancs héja reszelve,
  • 1 fél narancsból nyert narancslé,
  • 1 kávéskanál fahéj,
  • 30 dkg étcsokoládé (min. 60%-os).

Diós-narancsos ízesítésű házi szaloncukor elkészítése

  • a mazsolát megmossuk,
  • 5-7 percre forró vízbe áztatjuk,
  • egy nagy tálba rakjuk a kókuszreszeléket,
  • hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat,
  • a mazsolát leszűrjük és botmixer segítségével pépesítjük (nem baj, ha maradnak nagyobb darabok vagy egész szemek),
  • a mazsolát is hozzáadjuk a keverékhez,
  • alaposan összekeverjük (ha túl száraznak találjuk a masszát, egy kis narancslevet adhatunk még hozzá, hogy összeálljon,
  • egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk,
  • a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk,
  • száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük, hogy kissé megszikkadjon,
  • másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk,
  • a szaloncukrokat megforgatjuk a csokimázban,
  • lecsepegtetjük a felesleges csokoládét,
  • visszarakjuk a sütőpapírra,
  • hűvös helyre, de nem a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen,
  • becsomagoljuk.

Tippek Marton Dórától: „Lehet venni olyan jégkocka tartót aminek szaloncukor alakja van. Ha abba adagolja egységes lesz a forma és a mennyiség. És azt beteszi a fagyasztóba, akkor amikor a csokiba merít, hamar megfagy rajta és nem csak finom de szép is lesz.

De nagyon jó szilikon bonbon formákat lehet venni pl. az Auchanban is. Vettem már régebben kisebb boltokban is. Azt először csokival kell bevonni, kicsöpögteted majd bele a krém, aztán a talp csoki és mindenki dicsérni fogja milyen ügyes vagy.”

Jó készülődést!

Nagyon köszönjük a receptet Vas Sándornénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük