Mézeskalácsgolyó készítése

A mézeskalácsgolyó elkészítése egyszerű. Gyorsan készül, gyorsan elfogy, sütni sem kell. Létezhet ennél egyszerűbb karácsonyi sütemény? Aligha.

mézeskalácsgolyó

Egy újabb kitűnő sütemény recept, ami mézeskalács fűszerkeverékkel készül. Leírni hosszabb, mint elkészíteni. Az jó benne, hogy tartós alapanyagait sokáig elállnak. Ha váratlan vendég érkezik, vagy már fogytán van a sütemény, pillanatok alatt összeállíthatjuk.

Mézeskalácsgolyó hozzávalói

  • 50 dkg darált háztartási keksz,
  • 20 dkg porcukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 25 dkg vaj,
  • tej vagy meggybefőtt leve.

Elkészítése

  • a kekszből 4-5 evőkanálnyit kiveszünk,
  • fél mokkáskanál mézeskalács fűszerrel elkeverjük, ebben fogjuk forgatni a golyókat,
  • a többi kekszmorzsát a megadott hozzávalókkal és annyi tejjel vagy meggybefőtt levével összeállítjuk, hogy jól formázható masszát kapjunk, 
  • diónyi golyókat formázunk és megforgatjuk a fűszeres morzsában.

Nagyon köszönjük a kitűnő és gyors receptet Némethné Tóth Ildikónak!

+Tipp: Még finomabb lesz, ha a golyók közepére egy-egy lecsurgatott meggybefőtt szemet vagy aszalt vörösáfonyát, aszalt sárgabarackot rejtünk.

Ez a recept kitűnő arra is, hogy a karácsonykor megmaradt és már mindenki által megunk mézeskalácsot hasznosítsuk. Mivel a mézeskalács hetekig, hónapikig eláll, akár január végén vagy még később is készíthetjük. Egyszerűen mozsárban vagy folpack között törjük apró darabokra a mézeskalácsot és azt használjuk alapnak a darált keksz helyett. Mivel a mézeskalácsban is van mézeskalács fűszerkeverék, ilyenkor kevesebbet tegyünk belőle a golyóba.

További karácsonyi receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük