Medvehagyma krémleves receptje

A medvehagyma krémleves igazi tavaszi íz. Pont olyan üde és friss, amilyenre a szervezetünk ki van éhezve a hosszú téli napok után. Olvasónk receptjét igazán érdemes kipróbálni.

medvehagyma krémleves recept

Medvehagyma krémleves receptje

A medvehagymát napjaink slágernövényének is hívhatjuk. Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Több gyógyhatása mellett többek közt enyhíti a fejfájást és a szédülést is.

A virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is használható. Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.

Hozzávalók

  • 2 csokor medvehagyma,
  • 2 nagyobb burgonya,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • ízlés szerint só,
  • 3 liter víz,
  • 2 db erőleves kocka,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 250 ml tej,
  • 1 evőkanál vaj.

Feltét:
4 szelet kenyér felkockázva, megpirítva

Medvehagyma krámleves elkészítése

  • a medvehagymát alaposan megmossuk és felvágjuk,
  • a vöröshagymát felaprítjuk,
  • a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk,
  • a vajat megolvasztjuk,
  • beletesszük a vöröshagymát,
  • kicsit átkeverjük,
  • majd hozzáadjuk a medvehagymát,
  • felöntjük a vízzel,
  • hozzáadjuk a leveskockát (ha szükséges akkor sózzuk, de vegyük figyelembe, hogy a leveskocka sós),
  • beletesszük a feldarabolt burgonyát,
  • majd lefedve 20 percig főzzük,
  • botmixerrel pürésítjük,
  • majd hozzáadjuk a liszttel elkevert tejet,
  • a kenyeret felkockázzuk és sütőben megpirítjuk,
  • az elkészült levesre teszünk belőle és azzal tálaljuk.

Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Újvári Veronikának!

További hasonló ételek receptek

A fokhagymakrémleves nekem is nagy kedvencem. A nagymamám sokat főzött nekem gyerekkoromban. Egyrészt mert szerettem, másrészt mert gyorsan elkészült és olcsó volt. Most olvasónk árulja el, hogy készül náluk. 

Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük