Mutatós rózsafánk recept képpel
by Nagy Jucó · 2018-01-12
A rózsafánk sütésének nincs nagy hagyomány nálunk. Gyerekkoromban a szalagos farsangi fánk és az egyszerű túrófánk mellett csörögefánk volt még a farsangi időszak sztárja. Pár éve fedeztük csak fel a rózsafánkot, ami a csörögefánk tésztának új köntöst kölcsönöz, sokkal mutatósabb, mint elődje.
Rózsafánk recept hozzávalói:
- 25 dkg liszt,
- 3 tojássárgája,
- 1,5 dl tejföl,
- 5 dkg vaj,
- 1 csipet só,
- 5 dkg porcukor a tésztába,
- étolaj a kisütéshez,
- porcukor a megszóráshoz,
- házi lekvár a tálaláshoz.
Rózsafánk elkészítése
- a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom,
- letakarva 10-15 percre a hűtőbe teszem pihentetni,
- a tésztát 2 mm vékonyra kinyújtom,
- 3 különböző méretű szaggatóval kiszaggatom, (én hullámos formát használtam, hogy a végeredmény még mutatósabb legyen),
- mindegyik korongot 4 helyen bevágom,
- a korongok közepét tojásfehérjével megkenem és jól egymásra nyomom a három korongot,
- forró olajba teszem úgy, hogy a kis korong kerüljön először alulra,
- majd megfordítom és készre sütöm,
- porcukorral megszórom és lekvárt helyezek a rózsafánkok közepébe (természetesen finom házi baracklekvárt használtam).
Jó étvágyat!