Mutatós rózsafánk recept képpel

A rózsafánk sütésének nincs nagy hagyomány nálunk. Gyerekkoromban a szalagos farsangi fánk és az egyszerű túrófánk mellett csörögefánk volt még a farsangi időszak sztárja. Pár éve fedeztük csak fel a rózsafánkot, ami a csörögefánk tésztának új köntöst kölcsönöz, sokkal mutatósabb, mint elődje.

rózsafánk recept

A fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kiegészítve kerül fogyasztásra.

„Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el a manapság igen népszerű finomság; az étel eredetéről számos teória létezik; a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik.

Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, a csőregefánk, illetve a szalagos fánk. Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat.” – olvasható a wikipédiában.

Rózsafánk recept hozzávalói:

  • 25 dkg liszt,
  • 3 tojássárgája,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 csipet só,
  • 5 dkg porcukor a tésztába,
  • étolaj a kisütéshez,
  • porcukor a megszóráshoz,
  • házi lekvár a tálaláshoz.

rózsafánk recept

Rózsafánk elkészítése

  • a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom,
  • letakarva 10-15 percre a hűtőbe teszem pihentetni,
  • a tésztát 2 mm vékonyra kinyújtom,
  • 3 különböző méretű szaggatóval kiszaggatom, (én hullámos formát használtam, hogy a végeredmény még mutatósabb legyen),
  • mindegyik korongot 4 helyen bevágom,
  • a korongok közepét tojásfehérjével megkenem és jól egymásra nyomom a három korongot,
  • forró olajba teszem úgy, hogy a kis korong kerüljön először alulra,
  • majd megfordítom és készre sütöm,
  • porcukorral megszórom és lekvárt helyezek a rózsafánkok közepébe (természetesen finom házi baracklekvárt használtam).

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük