Isler (ischler), ahogy Lajos Mari is készíti
Valahogy mindig elfelejtek fotókat készíteni a sütikről. Még szerencse, hogy az olvasók nem ilyen feledékenyek. És az is, hogy pont úgy készítik az islert, ahogy mi is. Mert az igazi ischler szerintünk is diós tésztával készül. Ilyen az isler Lajos Mari módra.
Az isler Ausztria Salzkammergut tartományának legkedveltebb üdülőhelyéből, Bad Ischl-ből származik. Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza itt készítette az első islert (eredeti írással ischer) a császár tiszteletére az 1850-es években. A díszes berendezésű cukrászda ma is működik és sok kitűnő sütemény mellett az isler az egyik legnagyobb számban eladott sütemény.
Magam is megkóstoltam itt a Ferenc József tiszteletére kreált sütit, de egyáltalán nem voltam elájulva tőle. A tésztája dió nélkül készült, nekem túl száraz volt. Maradok tehát a diós változatnál.
Isler Lajos Mari módra hozzávalói
- 25 dkg Liszt,
- 1 sütőpor,
- 12,5 dkg ráma,
- 12,5 dkg porcukorral,
- 10 dkg darált dió,
- kis tejföl,
- pikáns lekvár az összeragasztáshoz,
- 20-25 dkg csoki,
- 1 kanál étolaj.
Isler elkészítése
- a tészta hozzávalóit összedolgozzuk,
- kicsit pihentetjük,
- vékonyra kinyújtjuk,
- kiszaggatjuk,
- sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
- előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütjük,
- ha kihűlt, két-két darabot lekvárral összeragasztunk,
- a csokit az étolajjal gőz felett felolvasztjuk,
- a csokimázzal bevonjuk a sütiket.
Nagyon köszönöm a fotót Mészáros Erzsébetnek.
Jó étvágyat!