Isler (ischler), ahogy Lajos Mari is készíti

Valahogy mindig elfelejtek fotókat készíteni a sütikről. Még szerencse, hogy az olvasók nem ilyen feledékenyek. És az is, hogy pont úgy készítik az islert, ahogy mi is. Mert az igazi ischler szerintünk is diós tésztával készül, Lajos Mari módra.

 

Isler (ischler) Lajos Mari módra

 

Az isler Ausztria Salzkammergut tartományának legkedveltebb üdülőhelyéből, Bad Ischl-ből származik. Richard Kurth, a Zauner cukrászda mestercukrásza itt készítette az első islert (eredeti írással ischer) a császár tiszteletére az 1850-es években. A díszes berendezésű cukrászda ma is működik és sok kitűnő sütemény mellett az isler az egyik legnagyobb számban eladott sütemény.

Magam is megkóstoltam itt a Ferenc József tiszteletére kreált sütit, de egyáltalán nem voltam elájulva tőle. A tésztája dió nélkül készült, nekem túl száraz volt. Maradok tehát a diós változatnál.

 

Isler hozzávalói

  • 25 dkg Liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 12,5 dkg ráma,
  • 12,5 dkg porcukorral,
  • 10 dkg darált dió,
  • kis tejföl,
  • pikáns lekvár az összeragasztáshoz,
  • 20-25 dkg csoki,
  • 1 kanál étolaj.

 

Isler elkészítése

  • a tészta hozzávalóit összedolgozzuk,
  • kicsit pihentetjük,
  • vékonyra kinyújtjuk,
  • kiszaggatjuk,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütjük,
  • ha kihűlt, két-két darabot lekvárral összeragasztunk,
  • a csokit az étolajjal gőz felett felolvasztjuk,
  • a csokimázzal bevonjuk a sütiket.

 

Nagyon köszönöm a fotót Mészáros Erzsébetnek.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 106
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  
  • 106
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 + 19 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás