Pita készítése házilag giroszhoz is

A pita készítése házilag is megoldható. Az arab, török és görög konyha lapos kenyerét nálunk is sokan szeretik. A gyros fontos kelléke nem feltétlenül kell megtölteni, egyszerű mártogatókkal (pl. csicseriborsó- vagy cukkinikrém), szószokkal is nagyon finom. 

pita

A török-arab eredetű kenyér hazánkban is egyre népszerűbb. Szendvicsnek, hummuszhoz (csicseriborsó krém), falafelhez és sok minden máshoz is. Sőt én még olyan pizzafélét is szoktam készíteni belőle. Egyszerűen kettévágom, paradicsomos szószt vagy ketchupot kenek rá, rádobálok valami kolbászt, szalámit, hagymát, zöldségeket és reszelt sajtot, aztán pár perc alatt megsütöm, hogy a sajt megoldadjon.

A pita recept meglepően egyszerű, másfél óra alatt házilag is elkészíthető. Itt pedig találhatsz egy jó gírosz receptet is.

Pita hozzávalói

  • 3 csésze liszt,
  • 1 és egy fél teáskanál só,
  • 1 evőkanál cukor vagy méz,
  • 1 csomag élesztő,
  • 1 és egy negyed csésze víz,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • kevés olívaolaj a megkenéshez

Elkészítése

  • egy tálban keverjük össze a hozzávalókat,
  • gyúrjuk legalább 10 percig,
  • ha esetleg túl száraz lenne, kevés vizet még adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy gyúrható tésztát kapjunk,
  • kenjük be vékonyan olajjal,
  • tegyük meleg helyre pihenni, keleszteni,
  • ha megkelt, osszuk 8 részre,
  • majd minden gombócot gyúrjunk át,
  • és ismét kelesztjük,
  • miután megkelt, lisztezett felületen kb 2-3mm vastagra nyújtjuk,
  • előmelegített sütőben kőlapon, ha ez nincs, akkor a tepsit megfordítva, annak alján sütjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 + egy =