Csicseriborsókrém egyszerűen receptje – konzervből

Az arab világban hummuszként ismert csicseriborsópüré vagy csicseriborsókrém egyszerűen, gyorsan elkészíthető házilag is. Főleg, ha konzerv csicseriborsót használunk fel alapanyagként. Már mutatom is az egyszerű receptet, amivel fennséges csicseriborsókrém készíthető konzervből egyszerűen.

csicseriborsó krém

Pócza Csabáné, Irénke ünnepek utáni könnyű uzsonnája, a csicseriborsó krémes szendvics és gyümölcstea sokak fantáziáját megmozgatta. Hát még mikor kiderült, hogy milyen egyszerűen és saját ízlés szerint elkészíthető a csicseriborsó krém.

Mi az a hummusz és a csicseriborsó?

hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, arab eredetű neve csicseriborsót jelent. Fő alapanyaga a csicseriborsó és a tahini, azaz a finomra őrölt szezámmag. A sűrű állagú masszát olívaolajjal, citromlével és fokhagymával ízesítik.

A csicseriborsó vagy más néven bagolyborsó Kis-Ázsiából származik, innen terjedt el főleg a Földközi-tengertérségébe és Indiába. Jól tűri a szárazságot, a szubtrópusi vidékeken terem.

A csicseriborsónak a magját használjuk fel étkezésre. A termés egy nagyjából három centiméter hosszú, csüngő, ovális, kicsi és felfújt hüvely, mely 1-3 gömbölyű, ráncos, kis csőrben végződő magot tartalmaz, amelyek bézs, barna vagy fekete színűek lehetnek.

A magas tápanyagértékű és ásványi anyag tartalmú magok igen kedveltek a korszerű táplálkozást és a bioétkezést választók körében is. Fehérje tartalma 20%, szénhidrát tartama 40%. Gazdag B1, B6-vitaminokban és folsavban, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz.

Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyaszthatjuk. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, íze a dióéhoz hasonló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.

Csicseriborsókrém készítése konzervből

Irénke szavait idézve:

„Konzerv csicseriborsó (Pennyben -és Lidlben kapható) levét leöntöttem, turmixba tettem, hozzáadtam 1 kanál olívaolaj, 1 kanál tejfölt, sót, fehér borsot, mustárt. És már kész is a kence.  Mindenki ízesítheti saját kedve szerint, pl. fokhagymával, pirospaprikával,  stb.”

Nagyon köszönjük Irénkének a receptet!

Kiegészítés Somfai Verától: Ajánlott hozzá beszerezni egy üveg tahinit (szezám pasztát), abból egy evőkanál bele hihetetlen különbséget ad és meg is van az arab eredeti. A tahini a hütöben jó sokáig eláll.

+1 Tipp: A konzerv csicseriborsó levét felhasználhatjuk sütihez. Ugyanúgy felverhető, mint a tojásfehérje.

Jó étvágyat!

További szendvicskrém receptek

Gyerekkoromban úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki. Anyukámnak is mindig volt egy jó ötlete a maradék étel újrahasznosítására. Magam is követem ezt az elvet, ezért is örültem, amikor az egyik olvasóm pástétom pörkölt maradékból receptet osztott meg. Igazán jó ötlet ez az maradékból készített szendvicskrém, hisz nem kell a felesleges ételt kidobni, és nagyon jó reggeli, vacsora vagy szendvics alapanyag lehet belőle.

A házi tepertőkrém finom és egyszerűen elkészíthető étel. Csak egy szelet kenyér és egy kis zöldség kell hozzá és már kész a tartalmas és ízletes reggeli vagy vacsora. Olvasónktól kaptuk az egyszerű receptet, aki saját maga által kisütött tepertőből készítette a fenséges kenyérre valót.

A guacamole, azaz mexikói avokádókrém egyszerű és egészséges étel. A nehéz, olajban gazdag növénynek nagyon jól állnak a fűszerek. Piritóskenyérre kenve kitűnő reggeli vagy vacsora válik belőle. Íme itt a kitűnő avokádókrém receptje!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük