Gyors gírosz tál (gyros tál) disznóhúsból

A görög eredetű gírosz (gyros) igen kedvelt és gyors húsétel. A hagyományos, függőleges nyárson sütött változat nehezen kivételezhető otthon. Szerencsére egyszerűbb megoldással is pont ugyanolyan finom ízvilágú ételt tudunk készíteni.

 

gyros

 

Milyen étel a gírosz?

A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel. A név a görög γύρος, gírosz szóból származik, gyakran angolos átírással gyros alakban használjuk. A görögök többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehús csíkokat tesznek a forgó berendezésre, az átsült részeket folyamatosan lefaragják. Feltétként vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, káposzta, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a tzatziki kerül bele. Gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

Hasonló ételt más nemzetek konyháiban is találunk, ilyen pl. a szintén görög szuvlaki, a török kebab, az arab shawarna.

Gyors gírosz hozzávalói

  • 1 kg sertéscomb,
  • 1 csomag Laci konyha gyros fűszerkeverék,
  • 2-3 evőkanál étolaj,
  • 1 kg burgonya,
  • étolaj a burgonya sütéshez
  • zöldségek ízlés szerint,
  • 1 pohár natúr joghurt,
  • 1 pohár tejföl,
  • 1 evőkanál csípős arany

Gyors gírosz elkészítése

  •  csíkokra vágjuk a sertéscombot,
  • a gyros fűszerkeveréket összekeverjük az étolajjal,
  • a húst hozzáadott zsiradék nélkül forró serpenyőbe tesszük és megsütjük,
  • a krumplit hasábokra vágjuk,
  • bő, forró olajban megsütjük,
  • apró kockára vágok lilahagymát, uborkát és paradicsomot,
  • a szószhoz összekeverjük a joghurtot, a tejfölt és a csípős Piros Aranyat,
  • összeállítjuk a tálat: sült krumpli, hús, zöldségek, leöntve a szósszal,
  • a tetejére reszelt sajtot is tehetünk.

Egyszerű, gyors és nagyon finom!

Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!

 

Pita készítése házilag

 

Csirkemell gyros vendégváráshoz – videó

  • 50
  •  
  •  
  • 99
  •  
  •  
  • 50
  •  
  •  
  • 99
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × öt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás