Gyors gírosz tál (gyros tál) disznóhúsból

A görög eredetű gírosz (gyros) igen kedvelt és gyors húsétel. A hagyományos, függőleges nyárson sütött változat nehezen kivételezhető otthon. Szerencsére egyszerűbb megoldással is pont ugyanolyan finom ízvilágú ételt tudunk készíteni. Így készül a gyors gírosz tál!

gyros, gírosz tál

Milyen étel a gírosz?

gírosz (gyros) függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel. A név a görög γύρος, gírosz szóból származik, gyakran angolos átírással gyros alakban használjuk. A görögök többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehús csíkokat tesznek a forgó berendezésre, az átsült részeket folyamatosan lefaragják. Feltétként vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, káposzta, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a tzatziki kerül bele. Gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

Hasonló ételt más nemzetek konyháiban is találunk, ilyen pl. a szintén görög szuvlaki, a török kebab, az arab shawarna.

Gyors gírosz tál hozzávalói

  • 1 kg sertéscomb,
  • 1 csomag Laci konyha gyros fűszerkeverék,
  • 2-3 evőkanál étolaj,
  • 1 kg burgonya,
  • étolaj a burgonya sütéshez
  • zöldségek ízlés szerint,
  • 1 pohár natúr joghurt,
  • 1 pohár tejföl,
  • 1 evőkanál csípős arany

Gyors gírosz elkészítése

  •  csíkokra vágjuk a sertéscombot,
  • a gyros fűszerkeveréket összekeverjük az étolajjal,
  • a húst hozzáadott zsiradék nélkül forró serpenyőbe tesszük és megsütjük,
  • a krumplit hasábokra vágjuk,
  • bő, forró olajban megsütjük,
  • apró kockára vágok lilahagymát, uborkát és paradicsomot,
  • a szószhoz összekeverjük a joghurtot, a tejfölt és a csípős Piros Aranyat,
  • összeállítjuk a tálat: sült krumpli, hús, zöldségek, leöntve a szósszal,
  • a tetejére reszelt sajtot is tehetünk.

Egyszerű, gyors és nagyon finom!

Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük