Vendégváró trifle receptje

A vendégváró trifle kitűnő nyári, villantós édesség. A receptre nem mondhatom, hogy egyszerű, hisz a gyümölcsös desszert elkészítése kicsit pepecselős, de a végeredmény és a vendégek dicsérő szavai mindezt azonnal feledtetik.

Vendégváró trifle tálban

Vendégváró trifle

Többször készítettem már trifle-t, (egy rétegezett desszert, mely elsősorban a brit konyha specialitása) mindig másképpen, más gyümölcsökkel, főleg ami éppen frissen kapható. Készítettem már egzotikusan eperrel és fekete erdő módra is meggyel.

Vendégvárásra készült a mostani. Ebben a nagy forróságban valami hűsítőt, hideget, de mégis finomat szerettem volna kínálni a vendégeimnek. Kapóra jött a trifle receptje, nagy sikert arattam vele.

Hosszú a leírás, de….a végén minden falatot megér a belefektetett idő és munka, ezt megígérem. 😉 – ajánlotta a kitűnő desszertet Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók: (6 – 8 személyre), kb. 6 literes tálhoz

Kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 10 dkg kristálycukor (nádcukor) vagy cukorhelyettesítő
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • csipet só
  • 12,5 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál natúr kakaópor
  • 8 gr sütőpor

Csokoládés krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé (lehet cukormentes)
  • 50 dkg mascarpone
  • 8 evőkanál porcukor
  • 6 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • A tejszínes réteghez:
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tasak habfixáló
  • fél citrom reszelt héja

Szükséges még hozzá:

  • Kb. 50-60 dkg áfonya,
  • 1 konzerv őszibarack (lehet frisset is használni),
  • locsoláshoz, áztatáshoz rum(rumaroma) vagy bármilyen ízű likőr kb. 0,5 dl,
  • 1 maréknyi durvára vágott dió,
  • áfonyadzsem,
  • étcsokoládé (1 tábla)
  • tetejére, díszítéshez: gyümölcsök
  • 1,5 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 tasak habfixáló

Vendégváró trifle elkészítése

  • Először a piskótát készítjük el.
  • A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kimért vizet.
  • A lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük és a tojásos masszához adjuk, elkeverjük.
  • A tojásfehérjéket csipetnyi sóval keményre verjük, beleforgatjuk a masszába.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 fokon megsütjük. Hűlni hagyjuk.
  • A csokoládés krémhez, vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, hűlni hagyjuk.
  • A mascarponét elkeverjük a porcukorral, reszelt citromhéjjal, a lehűlt csokoládéhoz keverjük
  • A tejszínt kemény habbá verjük és a krémhez keverjük.
  • A tejszínhez adjuk a habfixálót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat, kemény habbá verjük.
  • A kihűlt piskótát kockákra felvágjuk.
  • A csokis krémből 2 evőkanálnyit egy nagyobb, mély üvegtál aljára kenünk, rászórjuk a kockákra vágott piskóta 1/3 részét és meglocsoljuk rummal/aromával/likőrrel. Mehet rá egy maréknyi áfonya.
  • Erre kerül a csokis krém 1/3 része, megszórjuk áfonyával, csokidarabkák és a felszeletelt/darabolt őszibarackból tetszés szerint rétegezünk rá.
  • Erre szórjuk a következő réteg piskótát, én meglocsoltam pici alkohollal felhigított áfonyadzsemmel a piskótát + a rumaromás locsolás. Rákentem a csokikrémet, áfonya + durvára vágott dióval megszórtam.
  • Ezután a tejszínes réteggel befedtem.
  • Jöhetnek a maradék piskótakockák, locsolás, csokidarabok, áfonya és végül a maradék csokis krém a tetejére. Elsimítjuk.
  • Hűtőszekrénybe tesszük és tapasztalatból mondom….egy éjszakán át hűtjük, így lesz tökéletes állagú, jól lehűl és összeérnek az ízek, aromák.
  • Mielőtt tálaljuk, ízlés szerint díszíthetjük tetszőleges gyümölcsökkel.
  • A végén kb. 1,5 dl tejszínt 1 tasak vaníliás cukorral és 1 tasak habfixálóval felvertem, habzsákba töltöttem és csillagcsöves kinyomóval, díszeket nyomtam a gyümölcsök köré.
  • A hűtés nagyon fontos, 1 éjszakán át hűtve lesz élvezetes, tökéletesen jó állagú a trifle.

Remélem sikerül elkápráztatni a vendégeket, családtagokat ezzel a finom desszerttel.

Jó nassolást kívánok!😍😋

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

További trifle receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc − 8 =