Linzertészta alaprecept

A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.

csudijó mákos linzer

Ha ismered a linzertészta készítésének alapjait, már nyert ügyed van. Valójában nem egy süti receptet ismersz, hanem rengeteget. Az elkészítésének csak a képzeleted szab határt.

Szokták még gyurt omlós tésztának is hívni. Akár úgy is megjegyezheted a hozzávalókat, hogy: egy rész cukor, két rész margarin és három rész liszt.

Linzertészta alaprecept hozzávalói

300 g liszt,
200 g margarin,
100 g porcukor,
1 db tojássárgája,
1 tasak vaníliáscukor,
1 csipet só,
citrom reszelt héja.

Elkészítése

  • a lisztet és a porcukrot átszitálj,
  • a margarint a porcukorral és a tojássárgájával eldolgozzuk,
  • majd hozzáadjuk a lisztet,
  • beletesszük a vaníliáscukrot és a citromhéjat,
  • ha kakaós tésztát készítünk, akkor ezen ponton kell hozzáadni a kakaóport,
  • összedolgozzuk a tésztát,
  • ha túl keménynek véljük, egy-két kanál tejföllel lazíthatjuk,
  • a kész tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk,
  • téglalap alakúra formázzuk,
  • ha túl lágynak, ítéljük, akkor tegyük lisztezett tálcára, és hűvös helyen, pl. a hűtőben pihentessük egy fél órát,
  • majd megfelelő vastagságúra és méretűre nyújtjuk,
  • kívánt módon formázzuk,
  • a sütési idő a sütemény fajtájától függ, kis korongog sütéséhez jóval kevesebb idő kell, mint egy töltelékes pitéhez.

További receptek linzertésztából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük