Paradicsomos káposzta főzelék

A paradicsomos káposzta főzelékről az a képzetem volt, hogy olyan megosztó, mint a tökfőzelék. Félve tettem a fel a fotót a Kertemből tálalva Facebook csoportba, hogy szereti-e egyáltalán valaki rajtam kívül. A rengeteg igen válasz megdöbbentett. Elhoztam hát, hogy készítjük mi.

paradicsomos káposzta

A csoportban abszolút csúcsot ért el a kérdésem mellé feltett fotó a tetszikek számát tekintve. A hozzászólások száma sem volt kevés és csak elvétve akadt olyan, hogy nem szeretik. Többen épp a kép alapján kaptak kedvet ahhoz, hogy újra elkészítsék. Akadt olyan is, akinek a gyerekkori menzákat juttatta eszébe.

A paradicsomos káposztát én gyerekkoromban is szerettem, nem úgy, mint a paradicsomos burgonya főzeléket. Igaz az egyszerű burgonya főzelék sem volt a kedvencem gyerekként, most pedig már szeretem. Talán így lennék a paradicsomos krumpli főzelékkel is, ha egyszer újra megkóstolnám.

A paradicsom az egyik legfontosabb alapanyagunk, rengeteg étel készíthetünk belőle, még akár kavart tésztás álomsüteményt is.

Paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói

  • 1 kg édes káposzta,
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír,
  • 5 dkg liszt,
  • 1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom,
  • 1 fej hagyma,
  • 4 dkg cukor,
  • 1 kávéskanál köménymag, (el is maradhat)
  • 1/2 dkg só.

Paradicsomos káposzta főzelék elkészítése

  • a káposztát megmossuk, megtisztítjuk és ujjnyi szeletekre vágjuk,
  • a hagymát apróra vágjuk,
  • a káposztát és a hagymát sós, köménymagos vízben feltesszük főni,
  • amíg megfő, elkészítjük a rántást és a paradicsom levet,
  • ha friss paradicsomot használunk, alaposan tisztítsuk és mossuk meg, kevés vízzel tegyük fel főni, és ha a héja már leválik, paradicsomtörőn törjük át,
  • a zsírral és liszttel sötét zsemle színű rántást készítünk,
  • felengedjük a paradicsommal ,
  • beletesszük a leszűrt káposztát,
  • a káposzta főző vizével hígítjuk,
  • cukorral ízesítjük és még 10 percig főzzük.

Bármilyen feltéttel tálalhatjuk. Jól illik hozzá a fasírozott vagy a sült hús.

Jó étvágyat!

  • 1.5K
  •  
  • 15
  •  
  •  
  • 1.5K
  •  
  • 15
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás