Csudijó mákos linzer

A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi könyvre, benne a csudijó mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!

csudijó mákos linzer

Csudijó mákos linzer hozzávalói

Tésztához:

  • 30 dkg finom liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 tojássárgája,
  • 1-2 kanál tejföl,
  • 1 tojás a megkenéshez.

Töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg mazsola,
  • reszelt citromhéj,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • 1/2 liter tej.

Elkészítése

  • a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
  • hozzáadjuk a sütőport és a porcukrot,
  • belekeverjük a 1 tojássárgáját és a tejfölt,
  • nem túl kemény tésztává gyúrjuk,
  • 24 órát pihentetjük,
  • a töltelékhez a darált mákhoz hozzáadjuk a kristálycukrot,
  • belerakjuk a mazsolát és a citromhéjat,
  • belekeverjük a lekvárt,
  • a tejjel felöntve, kevergetve 10 percig főzzük,
  • másnap a tésztát két részre osztjuk,
  • egyiket kinyújtja (kb 1/2 cm-re) tepsibe tesszük,
  • kb. 10 percig sütjük,
  • a félig sült tésztára rákenjük a kihűlt mákos krémet,
  • a második részt is kinyújtjuk és ezzel befedjük,
  • tetejét megkenjük tojással,
  • megszurkáljuk,
  • sütjük,
  • a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × három =