Házi unikum, a gyógynövényes keserűlikőr házilag

A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam “k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.

házi unikum üvegekben

Az Unicum rövid története

A Zwack család 1790 óta őrzi az Unicum pontos receptjének titkát és készítésének módját. Az összes összetevő miben létét és teljes előállítási folyamatot senki nem ismeri. A titkos recept egyetlen másolata a Pannonhalmi Apátságnál van letétbe helyezve.

Annyit azonban tudni lehet, hogy az Unicumhoz használt több mint 40-féle gyógy- és fűszernövény 5 kontinensről származik és a mai napig kézzel mérik ki ezeket a különleges alapanyagokat.

De nézzük, hogy készül az unikum házilag!

Házi unikum receptje

Hozzávalók

  • zsálya,
  • kakukkfű,
  • keskenylevelű útifű,
  • rozmaring,
  • citromfű,
  • menta,
  • biocitrom összevágva, héjastól,
  • erdélyi áfonya levele,
  • 3 liter alkohol vodka, gyümölcspálinka,
  • 1 bögre barna cukor,
  • 1 bögre víz.

Elkészítése

  • alkohol beleöntöm egy nagy üvegbe,
  • beleraktam a kicsit megtépett gyógynövényeket, annyit, hogy a vodka ellepje, jó sokat.
  • napos ablakban kb. 2 hétig érleltem,
  • szép sötet színe lesz,
  • ezután leszűrjük,
  • 1 bögre barna cukrot megpirítunk,
  • ráöntünk 1 bögre vizet,
  • amikor elolvadt, ráöntjük a gyógynövényes alkoholra,
  • majd üvegekbe töltjük.

Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Pinter Rosa-nak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük