Orvosi zsálya (Salvia officinalis), a halhatatlanság füve

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az  árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer és gyógynövény. Kerti vagy patika zsálya néven is ismert. Számtalan variánsa létezik. A középkorban úgy tartották, hogy örök egészséget és életet ad, ha zsálya nő a kertben, minden betegségtől megmenekül a család. Egy próbát megér. Máris mutatom, hogy lesz sikeres az orvosi zsálya gondozása.

orvosi zsálya

Származása:  A zsálya (Salvia) az árvacsalánfélék családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain, főleg a dalmát parkoknál tömegesen előfordul. Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték hittek csodatévő erejében. Használták kígyómarások, epilepszia és sebek kezelésére. A X. században arab orvosok úgy vélték, zsályával az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. Egy 1920-as orvosi javaslat napi többszöri használatát javasolja toroköblítőként, torok vagy mandulagyulladás, ínygyulladás, fogínysorvadás, foglazulás, ínyvérzés, szájpenész kezelésére és fogkőoldásként.

Ismertetőjegyei: 30–80 cm magasra növő illatos, laza bokros növekedésű, évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak, ezüstösen szürkés-fehér zöldek. Gyökere mélyre hatoló és erősen elágazó. Levelei tarkák vagy vörösek is lehetnek.

Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai használhatók.

Magasság: 30-80 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: június-augusztus

Orvosi zsálya gondozása

Gondozása: Igénytelen, napszerető . Termesztése egyszerű, megfelelő helyre ültetve több négyzetméternyi területet is elfoglal. Mérsékelten öntözzük. Szabadban takarással vagy világos és fagymentes helyen teleltessük. Tavasszal felére vágjuk vissza, majd alacsony hatóanyag tartalmú trágyával végezzük a tápanyag-utánpótlást.

Szaporítás: Április-májusban vethető, közvetlenül az edénybe, később a növényeket 30 cm tőtávolságra ritkítsuk ki, tápanyag szegény, homokkal kevert föld megfelelő számára. Nyáron dugványról is szaporítható.

Felhasználása: Levelei egész évben szedhetők.

Levelének (Salviae folium) forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. A legegyszerűbb fogásokat is képes élvezetessé varázsolni. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Zsírégető hatása is ismert.

Az olasz konyha gyakran használja. A saltombocca alla romana, valamint a göngyölt borjúhús (involtini) fontos fűszere és a gnocchit is szívesen forgatják zsályás vajban.

Zsályás-mentás szájöblítő

keverjünk össze 10 gramm édesköménymagot, 5 gramm levendula virágot, 10 gramm mente és 10 gramm zsálya levelet. 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 percig hagyjuk állni lefedve, majd szűrjük le. Rossz lehete, fogínyporblémák esetén naponta többször öblögessünk vele.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük