Orvosi zsálya (Salvia officinalis), a halhatatlanság füve

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az  árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer és gyógynövény. Kerti vagy patika zsálya néven is ismert. Számtalan variánsa létezik. A középkorban úgy tartották, hogy a „halhatatlanság füve” örök egészséget és életet ad, és ha zsálya nő a kertben, minden betegségtől megmenekül a család. Egy próbát megér. Máris mutatom, hogy lesz sikeres az orvosi zsálya gondozása.

orvosi zsálya

Orvosi zsálya (Salvia officinalis) származása

A zsálya (Salvia) az árvacsalánfélék családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain, főleg a dalmát parkoknál tömegesen előfordul. Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték hittek csodatévő erejében. Használták kígyómarások, epilepszia és sebek kezelésére. A X. században arab orvosok úgy vélték, zsályával az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. Egy 1920-as orvosi javaslat napi többszöri használatát javasolja toroköblítőként, torok vagy mandulagyulladás, ínygyulladás, fogínysorvadás, foglazulás, ínyvérzés, szájpenész kezelésére és fogkőoldásként.

Kerti zsálya jellemzése, ismertetőjegyei

A kerti zsálya 30–80 cm magasra növő illatos, laza bokros növekedésű, évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak, ezüstösen szürkés-fehér zöldek. Gyökere mélyre hatoló és erősen elágazó. Levelei tarkák vagy vörösek is lehetnek.

Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Leggyakoribb a lila virágú fajtája, de ezen túl létezik még:

Fehér virágú orvosi zsálya – Salvia officinalis ‘Albiflora’
Kerek levelű orvosi zsálya – Salvia officinalis ‘Berggarten’
Sárgatarka orvosi zsálya – Salvia officinalis ‘Icterina’ is.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai használhatók fűszer- és gyógynövényként.

Magasság: 30-80 cm

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: június-augusztus

Orvosi zsálya gondozása

A zsálya igénytelen, napszerető évelőnövény. Termesztése egyszerű, megfelelő helyre ültetve több négyzetméternyi területet is elfoglal. Mérsékelten öntözzük. Szabadban takarással vagy világos és fagymentes helyen teleltessük. Tavasszal felére vágjuk vissza, majd alacsony hatóanyag tartalmú trágyával végezzük a tápanyag-utánpótlást.

Ültethetjük gyógynövénykertbe, napos rézsűre, nagyobb sziklakertbe, fűszerkertbe, évelőágyba egyaránt, de akár napos parkolóöblök, járdaszegélyek beültetésére is használhatjuk.

Zsálya szaporítása

A zsályát magvetéssel és dugványozással egyaránt szaporíthatjuk.

Április-májusban vethető, közvetlenül az edénybe, később a növényeket 30 cm tőtávolságra ritkítsuk ki, tápanyag szegény, homokkal kevert föld megfelelő számára.

Nyáron dugványról is szaporítható.

Zsálya gyógyhatásai és felhasználása

Fűszerként való használat

A zsálya más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. A legegyszerűbb fogásokat is képes élvezetessé varázsolni. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Zsírégető hatása is ismert.

Az olasz konyha gyakran használja. A saltombocca alla romana, valamint a göngyölt borjúhús (involtini) fontos fűszere és a gnocchit is szívesen forgatják zsályás vajban.

Levelei egész évben szedhetők.

Gyógyhatásai

Nevelj zsályát és a család minden tagját elkerüli a betegség, a baj, így tartották elődeink. Sőt egyenesen a halhatatlanság füvének nevezték.

Hatóanyagai: 1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida (tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool.

Hasznosítás gyógynövényként

Levelének (Salviae folium) forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Egyes kutatások szerint kivonata pozitív hatással lehet az emberi agy működésére, pl. a korai Alzheimer-kór esetén.

A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea fogyasztása nem ajánlott.

Zsályás-mentás szájöblítő készítése házilag

Keverjünk össze 10 gramm édesköménymagot, 5 gramm levendula virágot, 10 gramm mente és 10 gramm zsálya levelet. 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 percig hagyjuk állni lefedve, majd szűrjük le. Rossz lehelet, fogínyporblémák esetén naponta többször öblögessünk vele.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük