Rozmaring gondozása és felhasználása

A rozmaring az egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. Az ókorban pedig memória javítóként tisztelték. A mediterrán konyha ma is előszeretettel használja. Nézzük, miből áll a rozmaring gondozása!

rozmaring gondozása

Származása: A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az ajakosok családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában a száraz, sziklás partvidékeken honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer- és gyógynövény. Népies nevei rozmarin és antosfű.

Már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A kolostorkertekben hivatalos gyógynövényként termesztették.

Az emlékezés, odaadás, tisztaság, újjászületés, hűség, a lányok tisztaságának jelképe és szerelemvirág is egyben. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát.

Egy ősi mondás szerint “Ahol rozmaring virágzik, ott az asszony az úr a háznál”. Sok helyütt a megbánás szimbólumaként a bírósági tárgyalótermekben a vádlottak padjára helyezték. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Népdalokban, parasztfaragásokon és ruhadíszeken is jelen van.

A 14. században hódította meg a világot az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize. A szert egy máig ismeretlen alkimista rozmaring és alkohol desztillációjával készítette Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet részére. (Piast Erzsébet magyar királyné Łokietek Erzsébet (ismert még mint Lengyelországi Erzsébet, lengyelül: Elżbieta Łokietkówna; 1305 – 1380. december 29.), a Piast-házból származó lengyel királyi hercegnő, házassága révén Magyarország királynéja 1320 és 1342 között). A királyné köszvényben szenvedett, de folyamatos használata során teljesen felépült betegségéből és olyannyira megfiatalodott, hogy a monda szerint még a lengyel király is feleségül kérte.

A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.

Ismertetőjegyei: gyógy- és fűszernövényként ismert  félcserje, hegyes örökzöld levelei a hajtáscsúcs közelében fényes zöldek, lejjebb hamvasok, az egész növény fűszeres, aromás illatot áraszt.

Virágok: apró kékeslila, esetleg fehér színű virágai a csalánéra hasonlítanak

Virágzási idő: május és június

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, gyógy- és fűszernövényként is ismert

Betakarítási idő: márciustól októberig folyamatosan szedhetjük a leveleket és hajtáscsúcsokat, szárításhoz nyáron vágjuk

Magasság: 40 – 100 cm, kifejlett növény magassága 120 – 150 cm is lehet

Habitus: széles, bokros növekedésű, gazdagon elágazik,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Rozmaring gondozása

Gondozása: napos, meleg, védett helyre tegyük. Csak mérsékelten öntözzük, gyökerei túlöntözés hatására hamar rothadásnak indulnak. Tavasszal, a hajtásnövekedés megindulásakor végezzünk tápanyag-utánpótlást, világos helyen 2-8 fokos hőmérsékleten teleltessük, csak május közepétől tegyük a szabadba.

Idősebb példányok időnként a szabadba kiültetve is áttelelnek, például déli kitettségű falak tövében. Száraz, meszes talajon jól érzi magát. Az átültetést rosszul viseli. Ha mégis szükséges, akkor óvatosan, földlabdával együtt kell átültetnünk, vigyázva, hogy a gyökerei ne sérüljenek. Ha a növény jól érzi magát a helyén, akár 30 évig is életben marad. 

Teleltetése: világos helyen 2-8 fokos hőmérsékleten teleltessük, csak május közepétől tegyük a szabadba.

Metszése: időnként metsszük vissza, hogy a szárak erősödjenek, tavasszal az elfagyott ágakat vágjuk le.

Szaporítása: A magok csírázási ideje hosszú, célszerűbb fiatal növényeket vásárolni. Nagy edénybe ültessük a kis növényeket. Legsikeresebben bujtással szaporítható augusztusban, hogy még a tél beállta előtt meg tudjon erősödni. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, folyamatosan tartsuk nedvesen, hamarosan gyökeret eresztenek. 

Rozmaring felhasználása

Felhasználása: Dísznövényként is igen dekoratív, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad. Több tövet összeültetve áthatolhatatlan sövényt alkot.

A rozmaring ág füstje, a friss ágak illata a szerelmesek hűségének és a barátságnak a jelképeként gyakran visszaköszön esküvőkön és temetéseken is, segít az emelkedett atmoszféra megteremtésében.

Szerelemkötésre is használták, úgy tartották, ha egy fiatalember egy fiatal leányt kinyílt virágú rozmaringgal érint, azok szerelme beteljesedik. Ha valaki rozmaringot rak a párnája alá, megszabadul a rossz álmoktól.

Fűszernövényként és a népi gyógyászatban is alkalmazzák. Emésztési problémákra és alhasi, nőgyógyászati panaszokra kiváló. Számos “füvesköny” említi a borban főzött rozmaring egyedülálló “szíverősítő” hatását.

Főleg a mediterrán konyhában, azon belül a francia és olasz ételek ízesítésére jellemző. Használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére. Alkalmas különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására.

Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy + 2 =