Rozmaring gondozása, szaporítása és felhasználása
A rozmaring (Salvia rosmarinus) az egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövény, melyet az ókorban memória javítóként tiszteltek. A régiesen rozmarin vagy antosfű néven ismert növény gyógyító hatásairól a középkorban számtalan feljegyzés született. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Belőle készült az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize. Az egyszerűen gondozható, akár cserépben is nevelhető növény napjainkban is a mediterrán konyha egyik fontos fűszere. A rozmaring gondozása és szaporítása mellett kitérek legendáira és különböző felhasználási módjaira is.
Rozmaring (Salvia rosmarinus) származása és legendái
A rozmaring (Salvia rosmarinus) az ajakosvirágúak rendjébe (Lamiales), az árvacsalánfélék családjába (Lamiaceae) és a zsálya (Salvia) nemzetségbe tartozó fűszer- és gyógynövény. Eredetileg Rosmarinus officinalis néven különálló nemzetségbe sorolták, csak 2017-ben helyezték a Salvia génuszba.
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában a száraz, sziklás partvidékeken honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer- és gyógynövény. Népies nevei: rozmarin és antosfű.
Neve rosmarinum alakban már Dioszkoridész orvosbotanikai munkájában is olvasható. Latin neve vélhetően a görög rhops myrinos kifejezésből származik, melynek jelentése illatos cserje. Mások szerint neve a ros marinus szavak összevonása, mely esetben jelentése tengeri harmat.
Már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A kolostorkertekben hivatalos gyógynövényként termesztették.
Szimbolikája
Az emlékezés, odaadás, tisztaság, újjászületés, hűség, a lányok tisztaságának jelképe és szerelemvirág is egyben. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát.
Egy ősi mondás szerint “Ahol rozmaring virágzik, ott az asszony az úr a háznál”. Sok helyütt a megbánás szimbólumaként a bírósági tárgyalótermekben a vádlottak padjára helyezték. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Népdalokban, parasztfaragásokon és ruhadíszeken is jelen van.
Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize
A 14. században hódította meg a világot az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize. A szert egy máig ismeretlen alkimista rozmaring és alkohol desztillációjával készítette Károly Róbert magyar király felesége, Piast Erzsébet részére. (Piast Erzsébet magyar királyné Łokietek Erzsébet (ismert még mint Lengyelországi Erzsébet, lengyelül: Elżbieta Łokietkówna; 1305 – 1380. december 29.), a Piast-házból származó lengyel királyi hercegnő, házassága révén Magyarország királynéja 1320 és 1342 között). A királyné köszvényben szenvedett, de folyamatos használata során teljesen felépült betegségéből és olyannyira megfiatalodott, hogy a monda szerint még a lengyel király is feleségül kérte.
A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.
Rozmaring jellemzése, igényei
A rozmaringot napos, meleg, védett helyre tegyük. Csak mérsékelten öntözzük, gyökerei túlöntözés hatására hamar rothadásnak indulnak. Tavasszal, a hajtásnövekedés megindulásakor végezzünk tápanyag-utánpótlást, világos helyen 2-8 fokos hőmérsékleten teleltessük, csak május közepétől tegyük a szabadba.
Száraz, meszes talajon jól érzi magát. Az átültetést rosszul viseli. Ha mégis szükséges, akkor óvatosan, földlabdával együtt kell átültetnünk, vigyázva, hogy a gyökerei ne sérüljenek. Ha a növény jól érzi magát a helyén, akár 30 évig is életben marad.
Teleltetése
A cserépben nevelt rozmaringot világos helyen 2-8 fokos hőmérsékleten teleltessük, csak május közepétől tegyük a szabadba.
Idősebb példányok időnként a szabadba kiültetve is áttelelnek, például déli kitettségű falaktövében. Sajnos hidegebb teleken még egy nagyobb, több éves növény is elfagyhat.
Metszése
A rozmaring szereti a metszést. Időnként metsszük vissza, hogy a szárak erősödjenek, tavasszal az elfagyott ágakat vágjuk le.
Számos “füvesköny” említi a borban főzött rozmaring egyedülálló “szíverősítő” hatását.
Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.
Rozmaring a konyhában
Főleg a mediterrán konyhában, azon belül a francia és olasz ételek ízesítésére jellemző. Használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére. Alkalmas különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására.
Rozmaringos szűzérmék tejszínes szilvaraguval