Aromaterápia – Illóolajok hatásai és felhasználásuk

Az aromaterápia, azaz az illóolajok gyógyító célú alkalmazása egyidős az emberiség történetével. Az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól a sikeres légyottokról és szerelmi csábításokról szóló írások tanúskodnak. Érdemes megismerni az illóolajok hatásait és felhasználási lehetősegeit, hogy ezeket a növényi származékokat is bevethessük a testi és lelki jólétünk érdekében.

gyógyít a levendula , Aromaterápia - Illóolajok hatásai és felhasználásuk

Illóolajok jellemzői és hatásai

Az illóolajos növényeket már az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban – India, Kína, Egyiptom – is használták testápolásra, gyógyításra. A vallási szertartások nélkülözhetetlen kellékei voltak, alkalmazták azokat járványok terjedésének megállítására épp úgy, mint a halottak bebalzsamozására.

Mi az aromaterápia és a fitoterápia?

Először is tisztázzunk két fogalmat.

A fitoterápia, azaz a gyógynövények gyógyászati alkalmazása több ezer évre tekint vissza. A gyógynövények megfelelő ismeretek birtokában terápiás céllal, – tehát nem folyamatosan, hanem az aktuális problémát kezelve – eredményesen használhatók.

A fitoterápiát a gyógynövények bármely részéből végezhetünk különböző módzserekkel.

Az aromaterápia tulajdonképpen a fitoterápia egy kis szelete, ami kizárólag a növényekből kinyert illóolajok felhasználását jelenti.

Mik az illóolajok?

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják, amik a növények fennmaradásában játszanak fontos szerepet. Az olajokat általában különféle ipari módszerekkel állítják elő (lepárlással, sajtolással, vízben áztatás). Egyes növényekből az olajok otthon, házilag is kinyerhetők, bár a kapott mennyiség minimális.

Az illóolajok mintegy 60-250 féle, különböző szerkezetű vegyületből épülnek fel. Valamennyi illóolajban van egy vagy több olyan fő, ill. főbb alkotórész, amelyek az illóolaj mintegy 90-95%-át alkotják, és a maradék néhány százalékon a többi, esetleg száznál is több alkotórész „osztozik” A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv 27 gyógyhatású aromás növényt ismer el.

Több-kevesebb illóolajat az aromás növények valamennyi része tartalmaz. Például a szegfűszeg virágbimbójából, szárából és leveleiből vagy erdei tűleveleiből, fájából és gyantájából is nyernek ki illóolajat. Az adott növény különböző részeiből származó illóolaj összetétele, illata és hatása is különböző.

Főbb illat csoportok:

 • citrus félék olajai (bergamott, citrom, narancs),
 • egzotikus illatok (citronella, mirha, tömjén, eukaliptusz, kámfor,szantálfa),
 • fenyőfélék olajai (boróka, ciprus, lucfenyő),
 • fűszerolajok (babér, bazsalikom, fahéj, rozmaring, szegfűszeg, muskotályzsálya),
 • virágillatok (kamilla, levendula, rózsa, ilang-ilang, római kamilla).

Illóolajok főbb hatásai:

 • antimikrobiális hatás: (baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás) – pl cickafark, citronella, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafa,
 • légutakra gyakorolt hatások: elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék kiürülését, a légutak átjárhatóságát – pl. ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz,
 • bőrvörösítő hatás: az illóolajok külsőleg alkalmazva fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek – pl. boróka, borsosmenta, erdeifenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring,
 • emésztőrendszerre gyakorolt hatások belsőleges alkalmazásnál leginkább az étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az epehajtó hatások érvényesülnek – pl. ánizs, borsosmenta, édeskömény,
 • emésztőrendszerre gyakorolt hatások külsőleges alkalmazásnál: kisgyermekek bélgörcsének kezelésére masszázsolaj – ánizs, édeskömény,
 • vizeletkiválasztó-rendszerre kifejtett hatások: fertőtlenítő, vizelethajtó és görcsoldó – pl. borókaolaj,
 • nyugtató hatás: pl. citromfű és a levendula olaj.

Illóolajok felhasználása, alkalmazása

Az illóolajok alkalmazása egészségmegőrzésre, szépségápolásra, ill. enyhébb panaszok enyhítésére kizárólag külsőleg, és ép bőrön ajánlható. Fokozottan érzékeny bőrű embereknél bizonyos illóolajok bőrirritációt vagy allergiás reakciót válthatnak ki.

Új olaj alkalmazása esetén az egyéni érzékenység ellenőrzéséhez mindig végezzünk bőrpróbát. Dörzsöljünk el 1-2 csepp illóolajat a csukló belső felületén, fedjük le és néhány óráig hagyjuk rajta. Irritáció vagy bőrpirosodás esetén az illóolajat a továbbiakban ne használjuk.

Ha nem tapasztalunk viszketést, bőrpirosodást, akkor az illóolajat alkalmazhatjuk masszírozáshoz, fürdéshez, borogatáshoz, és hozzákeverhetjük különböző kozmetikai készítményekhez (testápoló, sampon).

Az illóolajok felhasználásának gyógyászati irányelvei:

 • nagy dózisban nem szabad,
 • hígítatlanul bőrön tilos, – zsíros olajokkal, pl. olivával kell hígítani,
 • gyermekektől távol tartva kell tárolni,
 • szavatossági időn túl nem használható,
 • terhesség első 3 hónapjában egyáltalán nem, utána is maximum 1%-os oldalban,
 • magas vérnyomás esetén nem használható pl. menta, rozmaring,
 • gyantásodott illóolaj nem használható (egy csepp 24 óra alatt elillan, akkor jó, ha zsíros folt marad, már nem használható),
 • fototoxikus olajok pl. citrusfélék napozás vagy szoláriumozás előtt nem használhatók,
 • homeopátiás gyógyszerek mellett nem alkalmazható bors, kámfor, eukaliptusz, borsosmenta.

A kellemetlen mellékhatások miatt egyes illóolajokat csak hígítva és egyszerre legfeljebb két hétig ajánlott alkalmazni: ánizs, bazsalikom, boróka, bors, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, kakukkfű, kámfor, koriander és szegfűszeg.

Belsőleges alkalmazásukat kizárólag orvos vagy képzett aromaterápiás szakember javaslatára és az előírt adagok pontos betartásával lehetséges.

Az illóolajok mérsékelten tűzveszélyes anyagok, ezért nyílt láng közelében nem használhatók.

Az illóolajok kezelési módjai:

 • illatlámpa,
 • inhalálás,
 • masszázs,
 • teljes test vagy lábfürdő.

Az illóolajokat érdemes gyógyszertárban beszerezni, ahol hasznos tanácsokat is kaphatunk az illóolajok biztonságos alkalmazásához.

További információk szerzéséhez javaslom a Gyógynövénylap.hu oldalt, ahol szakemberek által laikusok részére írt gyógynövényekkel kapcsolatos tanácsait olvashatjuk.

Használjuk bátran, ugyanakkor körültekintéssel az illóolajokat, hisz a test, a lélek és a szellem egyensúlyának megteremtéséről gondoskodnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük