Muskotályzsálya (Salvia sclarea) gondozása

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) nagyon látványos virágzatú gyógy- és fűszernövény. Szépségén túl gyakran illóolajáért termesztik. Gondozása egyszerű, a többi kétnyári növényhez hasonlóan termeszthető.

muskotályzsálya gondozása

Muskotályzsálya (Salvia sclarea) származása

A kerti zsályához hasonlóan a muskotályzsálya (Salvia sclarea) a Salvia nemzetséghez tartozik, Európa mediterrán régióiban és Észak-Afrikában őshonos. Neve valószínűleg a latin „clarus” = tiszta szóból ered.

A középkor óta használják gyógynövényként, elsősorban a szem különböző bajainak orvoslására használtak. A 16. századi Németországban bor- és sörgyártás alapanyagaként használták, a bodzavirággal átitatott muskotályzsályát a rajnai borokhoz adták, hogy erősebb, Muscatel néven ismert fajtát hozzanak létre.

Muskotályzsálya jellemzése

Ismertetőjegyei: kétnyári növény, vastag, négyzet alakú szárakkal, amelyeket szőr borít. A növény tövénél nagy, kb 30 cm-es levelek nőnek, a felső levelek csak 15 cm-esek. Felső levélfelülete durva, mirigyszőrök borítják.

Virágok: kétnyári növény, ezért a következő évben hozza virágait, ajakos virágai júniusban és júliusban nyílnak. A virágszárak függőlegesen magasodnak, mindegyikben 2-6 virág található, és nagy, színes fellevelekben tartják őket, amelyek színe a halvány mályvától a liláig vagy a fehértől a rózsaszínig terjed, a szélén rózsaszín mintázattal.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kezdetben viszonylag lassan fejlődik, a nyár elejére magassága akár az 1 métert is elérheti.

Habitus: felálló szárú, terebélyes habitusú, tojásdad alakú, molyhos és erősen redős felületű levelekkel.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni.

virágzó muskotályzsálya

Muskotályzsálya gondozása

A muskotályzsálya gondozása egyszerű. Napfény és melegigényes növény,  jól bírja a száraz körülményeket is. Jó vízáteresztő képességű közepesen tápanyagdús talajt igényel. Télálló, de a túlzott mennyiségű téli csapadék károsíthatja.

Muskotályzsálya szaporítása

Magvetéssel szaporíthatjuk, a tavasszal vagy nyáron vetett növények következő évben hoznak virágokat. Mivel könnyen utánveti magát, ha egyszer ültetünk belőle, sokáig a kertünk dísze marad.

Kártevők, betegségek

Betegségek, kártevők ritkán veszélyeztetik, jól ellenáll nekik.

Muskotályzsálya felhasználása

Igen mutatós dísznövény, de több gyógyhatása is ismert.

A desztillált illóolajat széles körben használják parfümökben, valamint muskotályos ízesítőként vermutokhoz, borokhoz és likőrökhöz.

Virágait júniustól augusztusig szedhetjük, leveleit azonban egész nyáron. Ha szárítani szeretnénk, akkor a leveleket röviddel a virágzás előtt szedjük le. Szedése a kora hajnali vagy reggeli órákban célszerű.

A muskotályzsálya balzsamos, aromás illóolajat tartalmaz. Virágaiból és aromás leveleiből ma főleg értékes illóolajat nyernek ki, így kifejezetten e célból termesztik is, pl. Oroszországban és Franciaországban. Az édeskés, kellemesen mogyorós aromájú olajat főleg stresszoldásra és női bajok enyhítésére ajánlják, de a növényből készült teát emésztőszervi panaszokra is felhasználják.

Likőrökben, italokban felhasználva emésztést segítő hatást fejt ki. Olaját masszázsolajhoz és krémek készítéséhez adhatjuk. A konyhában ételek ízesítéséhez ajánlott.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük