Muskotályzsálya (Salvia sclarea) gondozása

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) nagyon látványos virágzatú gyógy- és fűszernövény. Szépségén túl gyakran illóolajáért termesztik. Gondozása egyszerű, a többi kétnyári növényhez hasonlóan termeszthető.

muskotályzsálya gondozása

Származása: a muskotályzsálya (Salvia sclarea) Európa mediterrán régióiban és Észak-Afrikában őshonos. Neve valószínűleg a latin „clarus” = tiszta szóból ered.

A középkor óta használják gyógynövényként, elsősorban a szem különböző bajainak orvoslására használtak.

Ismertetőjegyei: kétnyári növény

Virágok: kétnyári növény, ezért a következő évben hozza virágait, halvány, rózsaszínes-lilás árnyalatú ajakos virágai júniusban és júliusban nyílnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kezdetben viszonylag lassan fejlődik, a nyár elejére magassága akár az 1 métert is elérheti.

Habitus: felálló szárú, terebélyes habitusú, tojásdad alakú, molyhos és erősen redős felületű levelekkel.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Muskotályzsálya gondozása

Gondozása: A muskotályzsálya gondozása egyszerű. Napfény és melegigényes növény,  jól bírja a száraz körülményeket is. Jó vízáteresztő képességű közepesen tápanyagdús talajt igényel. Télálló, de a túlzott mennyiségű téli csapadék károsíthatja.

Szaporítása: magvetéssel szaporíthatjuk, a tavasszal vagy nyáron vetett növények következő évben hoznak virágokat, mivel könnyen utánveti magát, ha egyszer ültetünk belőle, sokáig a kertünk dísze marad

Kártevők: Betegségek, kártevők ritkán veszélyeztetik.

Felhasználása: Virágait júniustól augusztusig szedhetjük, leveleit azonban egész nyáron. Ha szárítani szeretnénk, akkor a leveleket röviddel a virágzás előtt szedjük le. Szedése a kora hajnali vagy reggeli órákban célszerű.

A muskotályzsálya balzsamos, aromás illóolajat tartalmaz. Virágaiból és aromás leveleiből ma főleg értékes illóolajat nyernek ki, így kifejezetten e célból termesztik is, pl. Oroszországban és Franciaországban. Az édeskés, kellemesen mogyorós aromájú olajat főleg stresszoldásra és női bajok enyhítésére ajánlják, de a növényből készült teát emésztőszervi panaszokra is felhasználják.

Likőrökben, italokban felhasználva emésztést segítő hatást fejt ki. Olaját masszázsolajhoz és krémek készítéséhez adhatjuk. A konyhában ételek ízesítéséhez ajánlott.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük