Virágágyás kialakítás saját kezűleg- praktikus tanácsok

Aki régóta olvassa a blogomat, az tudja, hogy gyakran osztok meg olvasói praktikákat. Sinka Erika, a Zöld Pagony „mester kertésze”  mindig hasznos és érdekes témákról mesél. Most például a kert unalmas gyep felületeinek megtöréséhez alkalmas remek megoldást, virágágyás kialakítás témakörét járta körbe. Elmondja, hogy alakíthatunk ki színpompás évelő és egynyári virágokkal praktikus és esztétikus utakat, és út melletti szegélyeket.

 

 

Virágágyás kialakítás

A virágágyások tervezéséhez és kialakításához ki más tudna jó tanácsokat adni, mint Sinka Erika, aki a csodálatos kertjéért már sok szakmai díjat zsebelt be.

„Néhány ötletet szeretnék adni virágágyak telepítéséhez, létrehozásához, hogy mindig virágozzék valami, ne legyen unalmas a beültetésünk, legyen a vázánkban vágott virág, ne kelljen egész nap a gazt irtani, kapálni, csak nyugodtan élvezni a látványt, és az illatot.

A rajzon azt szeretném bemutatni, hogy ez nem egyszerű téglalap alakú virágágy. Tele ívekkel, kacskaringós, fűvel borított ösvénnyel. A virágos beültetésnek minden oldalról jól kell mutatnia, hiszen nem csak egy, vagy két oldalról látunk rá!

 

A virágágyást nem feltétlenül kell elképzelni „virágzó virágokkal”. Lehet olyan is, ami levelével és virágával is díszít. Nagyon régen foglalkoztam már egynyáriakkal. Nekem az évelők jobban bejönnek. Nem kell minden évben megvenni őket.

A nagy meleg jó a levendulának, cipruskának, zsályának, amíg nem virágoznak, díszít a levelével! Egynyárinál: büdöske, paprikavirág / salvia.

 

Igyekszem a macerás növényeket, például a teleltetendőket elkerülni. Főleg azokat ültetem, amik sokáig szépen díszítenek vagy levelükkel, vagy virágjukkal, vagy mindkettővel.

 

Évszakok szerint próbálom összeszedni a tudnivalókat.

Tavaszi: Az évelők elszáradt szárát visszavágtam, igyekezni kellett, mert a tulipánok már majdnem kibújtak. Éppen ezért ezt a műveletet már korán, február közepén-végén el kell kezdenem.

Tavasszal már nefelejcsek és tulipánok virágoznak.

Nyár: Sásliliomok már levelükkel díszítenek.
Meghatározó növény: a turbolya, melyet a közeli, parlagon hagyott szomszédos telekről hoztam (2 tövet,- jelentősen elszaporodik, de kordában lehet tartani!). Mocsári nőszirom, szibériai nőszirom, boglárka, kaméleon virágok, menták.

Virágágyás kialakítás

A teraszon, a cserepekben lévő növények is visszaköszönnek az ágyások növényeivel. Ez segít abban, hogy nem érezni a terasz szélét, nincsen konkrét határ! Természetes a beültetés. Nyár végére már minden buja, összefonódott, tömény, vadregényes. Augusztustól a japán szellőrózsa veszi át a szerepet.

Virágágyás kialakítás

Ősszel, pedig jönnek az elszíneződések!
A kaspók színével és formájával is lehet játszani, de óvatosan, nehogy „túllőjünk” a célon!”

 

 

Nagyon köszönöm Erikának a hasznos tanácsokat!

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük