Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

Bosco Verticale, azaz Függőleges erdő a neve a Milánó fölé magasodó két környezettudatos toronynak. A 110 és 76 méter magas lakóházak közel egy hektárnyi erdőnek adnak otthont, hogy a látványon, a természetközeli otthonokon túl a világváros levegőjének minőségét is javítsák. Nézd meg, hogy milyen ügyesen varázsolták be a természetet a szürke város magas házai közé!

Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

Észak-Olaszország ipari központja, Milánó élen jár a környezettudatosságban. A 2010-es években indított függőleges erdő (Bosco Verticale) projekt csupán csak a kezdet volt a város zöldítésében.  

Milánó belvárosától távol, egy rohamosan fejlődő modern negyedben áll a két zöld ház, amelyben luxuslakosztályok kaptak helyet. A közel öt évig tartó építkezés 2014 őszén fejeződött be, a növények betelepítése az építési költségeknek csupán 5%-át tette ki.

Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

A 26 és 18 emeletes toronyházakhoz 8.900 négyzetméter terasz tartozik. A betonerkélyek a természetes hatás érdekében eltérő méretűek. Az erkélyek fala 28 cm vastag, peremük 1,3 m magas, a szélességük azonban változó.

Az ég felé terjeszkedő épülteket több mint 900 fa, 5.000 bokor és 10.000 talajtakaró aljnövényzet díszíti. A növényzet nemcsak esztétikai célokat szolgál, három és hat méter közé magasodó fák és a buja növényzet csökkentik a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek.

Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

A növények megvédik az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól és mindemellett fontos szerepet játszanak a lakások téli és nyári hőmérséklet-szabályozásában és a zajcsökkentésében.

A vízellátásról egy öntöző- és szűrőrendszer gondoskodik, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel locsolja a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok működése biztosítja.

A növények gondozását, metszését hivatásos kertészek végzik. A lakók még a saját erkélyükön lévő növényekhez sem nyúlhatnak hozzá, nem ültethetnek újabbakat, stb.

A növények funkcióját és gondozási módját ismerve már értem, hogy miért nincs egyetlen erkélyen sem virágzó mediterrán növény.

A lakások ára még milánói viszonylatban is az egekben van.

Sokan szkeptikusak voltak, hogy a növényzet valóban bírja-e majd az emeleti klímát. Most több év távlatában állíthatjuk, hogy a tervezők és növényeket folyamatosan gondozó kertészek jó munkát végeztek.

Már amikor először megláttam a környezettudatos épületekről készült fotókat, akkor elhatároztam, hogy egyszer elutazom ide. Saját két szememmel akartam megcsodálni az egy hektárnyi erdőnek otthont adó lakóépületeket.

Bosco Verticale – Függőleges erdő Milánóban

Pár éve aztán megadatott nekem egy ilyen látogatás. Élőben még magával ragadóbb volt a látvány. Most már bizton állíthatom, hogy a Bosco Verticale (Függőleges Erdő) továbbra is zöldül és még szebb, mint az átadásakor volt.

Azon túl, hogy még egy napi bérleti díjat sem tudnék kifizetni egy ilyen lakásban, van másik ok is, amiért nem költöznék ide. Egyszerűen nem tudnám elviselni, hogy nem nyúlhatok a növényekhez, nem locsolhatom azokat, nem gyarapíthatom számukat valami különlegességgel. A sok zöld mellett hiányozna néhány színes leander, bougainvillea, stb.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük