Titkos kert, ami Csipkerózsika álmából ébredt fel

Egy titkos kert az én képzeletemben pont úgy néz ki, mint a most bemutatásra kerülő, bontott téglafal mögött megbúvó 1300 m2-es területű oázis. A Velencei-tó partján, a hajdani gyümölcsösből lett nyaralóvidéken található kert hosszú évekig csak arra várt, hogy egyszer végre valaki felébressze „csipkerózsika” álmából és szorgos, gondoskodó, szerető kezek által új értelmet nyerjen léte. A csodára 2009-ig kellett várni, hogy sok ötlettel, kemény munkával és rengeteg szeretettel valóra válljon az álom és a zord falak mögé egy mesevilág költözzön. 

titkos kert Velencén

Titkos kert Velencén

A Titkos kert egyike a hazai látogatható magánkerteknek. Évente egyre több alkalommal nyitja meg kapuit lelkes, természetkedvelő kertbarátok előtt. Egy-egy alkalommal pár órára felfedi titkait, megmutatja ezer arcát és bepillantást enged a téglafal mögötti csodás világba, ember és természet békés egymás mellett élésébe.

Rákászné Sinka Erika olvasónk, aki maga is egy csodálatos és szintén látogatható kert, a Zöld pagony háziasszonya a napokban ismét ellátogatott a Tikos kertbe egy kis feltöltődésre, inspiráció szerzésre. Fogadd szeretettel Erika gondolatait és csodálatos fotóit!

„Nem titok, hogy ma a Titkos kertben jártam! Nem először…és azt hiszem nem is utoljára. Uliczki Dóra kertje ismét elvarázsolt. Láttam már nyáron ősszel és most tavasszal is, de újra és újra ezer meglepetést tartogat számomra.

A fotókról már jól ismert kertkapu, mely csábít a belépésre, csak a hangulatos és természetes díszítés egyik része.

A kertbe belépve jobbra hatalmas diófa uralja a teret, alatta árnyékliliomok és puszpángok. A járda mellett továbbhaladva bal oldalon ez a növény együttes újra megismétlődik, de már kiegészülve más évelőkkel, sőt egy kényelmes paddal, melyet cserepes évelők sokasága vesz körül (japán szentfa, kutyatej, Hosta, tölgylevelű hortenzia).

A pad alatt, kaviccsal felszórt területen, imitt-amott ibolyák sokasága található. A kert ezen részét hatalmas ős-erővel bíró fenyők uralják, melyek alsó ágait Dóra szándékosan felnyírta, hogy alá ezernyi félárnyékot kedvelő évelőket ültethessen. Számomra a kert egyik leginspirálóbb része: a fenyőtüskékkel felszórt ösvény, melyre kétoldalt játékosan be-be hajlanak a különféle évelők (Hosták és gólyaorrok) sokasága és a vasból készült tűzrakó, mely tele van a kertben található fenyőtobozokkal.

Továbbhaladva a házfal mellett található a veteményes, vagy zöldséges kert, ahol gyógynövények és fűszernövények is megtalálhatók cserépben, vagy szabadföldben. Az apró kaviccsal felszórt területen lépőkövek segítik a biztonságos járást.

A ház háta mögött málna és szederbokrok, oszlopos gyümölcsfák és a nyuszikák birodalma található. Továbbhaladva elérkezünk a nagyobb füves részhez, ahol kényelmes hintaágy található a naspolya fa alatt, mely virágzását még sikerült elcsípnünk és lefotóznunk.

A kicsike tó mellett találhatjuk a sokunk számára irigylésre méltó „nyárikonyhát” nagyanyáink kedvenc helyét. Itt hosszabb időre is érdemes volt elidőzni, hiszen ötletes régi konyhai használati eszközök és díszítő elemek láthatók …a finom süteményről és a limonádéról már nem is beszélve.

A kertet át- és átszelik a kanyargós ösvények, járdák, melyek lehetővé teszik, hogy a gazdag évelő növényeket közelebbről is megcsodáljuk. 

Kiemelném a fedett, vadszőlővel befuttatott és padló borítású teraszt/verandát, mely rendkívül hangulatos…és imitt-amott bepillantást enged a télikertre.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Titkos kertet, hiszen évszaktól függetlenül érdemes bármelyik nyitott kertnapra eljönni. A kertlátogatás után pedig egy kirándulás erejével Velence belvárosában, a korzójára és a Bence-hegyi kilátóhoz is érdemes ellátogatni, ahonnan csodás kilátás nyílik a Velencei-tóra.”

Nagyon köszönöm Erikának a tartalmas és szép beszámolót.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük