Kerttervezés házilag – kerti trend 2022

A kerttervezés házilag is kivitelezhető feladat. Az internetnek köszönhetően ráadásul nagyon sok segítséget is kaphatunk hozzá. Kerttervező programok és applikációk segítenek abban, hogy kialakíthassuk a számunkra ideális kertet. 2022 kerti trendjeit leginkább pár szóval jellemezhetem: őshonos növények, praktikum, természetesség, és kerti élmények. A továbbiakban ezek mentén mondom néhány gondolatot a kert kialakításához.

sziklakerti növények

Kerttervezés házilag

Bárhogy is kezdünk a kerttervezéshez, először mindenképp ki kell találni a kert funkcióját, azt, hogy mire akarjuk használni a kertet. Nevelünk-e benne haszonnövényeket vagy a díszkert funkciót kívánjuk előtérbe helyezni. A kerttervezéshez használhatunk online elérhető kerttervező programokat vagy akár letölthető kész kertterveket is.

A házilag kivitelezhető kerti kiegészítők is jó alkalmat adnak a kreativitásunk kipróbálására, sikerélményeink gyarapítására.

De nézzük, merre haladnak 2022 kerti trendjei!

Őshonos növények

A növényválasztásnál a vágyak és lehetőségek kemény csatájában mind inkább a lehetőségek fognak győzedelmeskedni. A tájidegen és ezért hosszútávon nehezen topon tartható növények helyett előtérbe kerülnek az adott környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő, kipróbált és bevált őshonos fajok.
A klímaváltozás és az elszaporodott kártevők hatására felértékelődött a strapabíró és szárazságtűrő fajok szerepe. Különösen népszerűek a pozsgás növények.

A metszés és különösebb dédelgetés nélkül tartható, valamint kevésbé igényes örökzöldek, évelők és egynyáriak lesznek a kedvencek.

A kertekbe is visszatért a retro. Egyre többen választják a hagyományos falusi kertet, ahol a színes egynyári növények kavalkádja, a zöldek árnyalatai nagyanyáink kertjeit idézik. Az életteli színekről a vidám kiegészítők, régi tárgyak, a festett kaspók is gondoskodnak.

Praktikum

Egyre inkább arra vágyunk, hogy az unalmas fűnyírás és kapálás helyett pihentetően és társas tevékenységekkel teljen a kertben töltött idő. Ennek fényében a kevés gondozást igénylő megoldások kerülnek reflektorfénybe.

Folytatódik a gyep visszaszorulása a szilárd burkolatok és a növényágyások javára. A makulátlanul szép fű gondozása időrabló és drága mulatság. Különösen igaz ez az egyre forróbb nyarainkon. A díszkavicsok, díszkertek, sziklakertek kevesebb törődést igényelnek, ugyanakkor nagyon izgalmas és esztétikus szigetei lehetnek a kertnek.

A környezettudatosság és bioszemlélet terjedésével az önellátás, az otthon termelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége felértékelődik. Különösen az egyszerűen, akár cserépben is nevelhető és sokrétűen felhasználható fűszernövények terén várható fokozott érdeklődés.

Az okoskertek népszerűsége tovább nő. Az előre programozható, önjáró fűnyíró és öntözőrendszer mellett megjelentek az okostelefonnal is vezérelhető öntözési rendszerek.

Természetesség

A természetesség a burkolatokban és kert minden szegletében teret hódít. A műanyag virágládákat és cserepeket a kerámia virágtartók, fadézsák váltják fel. A kerti utak, az ágyásszegélyek és az kert egyéb díszítő elemei is kőből vagy fából készülnek. A nagy betonfelületek helyett inkább a szórt kavicsos járdák lesznek jellemzőek. A tehetősebbek a gránit vagy márványlapokat részesítik előnyben.

Különösen a medencés, csobogós kertekben hódítanak majd a fémes felületek, krómozott anyagok.
A kerti kiegészítők nem önálló életet élnek, szoros szimbiózisban léteznek az azokat körülvevő növényzettel. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, ezzel is kiemelve egymás szépségét és megteremtve a harmóniát.

Pihenő- és élménykert

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a kert pihenést és szórakozást szolgáló funkciója. A kert szinte egy önálló lakrésszé válik, ahonnan nem hiányozhatnak a kerti sütögetők, elvonulásra alkalmas kerti zugok, nagyobb társaság fogadására is alkalmas kellemes teraszok.

A japánkertekben, a zen-kertekben, – melyek eredetileg meditációs kertként funkcionáltak – rend és harmónia uralkodik. A természetet utánzó asszimetrikusság, a föld és víz összhangja megteremti az ideális miliőt a visszavonuláshoz, az átlényegüléshez.

A csordogáló patak, a békakuruttyolástól hangos kerti tó fontos részei a modern kertnek. A pihenőhely közelébe elhelyezett minikertek és a floráriumok hangulatjavító hatásúak. A medence környezetének kialakítása is a természetesség jegyében zajlik, dézsás növények gondoskodnak a természetközeli, idilli látványról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük