Őszirózsa (Callistephus chinensis) gondozása, szaporítása

A nyár végén virágba boruló őszirózsa (Callistephus chinensis) igen szinpompás és változatos szirmú egynyári növény. Az egyszerű virágú fajták az aszterekre, azaz az évelő őszirózsákra és a margarétákra hasonlítanak, a telt viráguak pedig a krizantémokra és a kis dáliákra emlékeztetnek. Gondozásuk egyszerű, amit dúsvirágzással hálálnak meg.

rózsaszín virágú őszirózsa bokor

Őszirózsa (Callistephus chinensis) származása

Az őszirózsa Kínából származik, már a 18. században betelepítették Európába. A nemesítéseknek köszönhetően napjainra számos formája és színe alakult ki. A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó egyszerű virágú fajták az aszterekre, azaz az évelő őszirózsákra és a margarétákra hasonlítanak, a telt viráguak pedig a krizantémokra és a kis dáliákra emlékeztetnek.

Őszirózsa jellemzése

Létezik alacsony és magasabbra növő őszirózsa is, így 20-80 cm között lehet a magasságuk. Az alacsony fajták bokorszerűek, a magasak lazán szerteágazók. Keskeny, sötétzöld leveli vannak.

Júliustól októberig nyílnak a fehér, krémszínű, sárga, rózsaszínű, piros, lilsákék, kék virágok, amelyek gyakran feltűnő sárga középpel rendelkeznek.

Őszirózsa fajták

A fajtákat csoportokba osztva egységes, növekedéssel és virágformával, de különböző színekkel vegyesen kínálják.

Alacsony vagy törpe (20-30 cm), félmagas (40-60 cm), és magas (70-80 cm) őszirózsát különböztetünk meg. Utóbbiak „amerikai bokoraszter” néven kaphatók.

Az évelő őszirózsa (Aster) vagy más neveken kisvirágú vagy bokros őszirózsa a krizantém mellett az egyik legkedveltebb őszi színpompát biztosító növény a kertekben. A megannyi különböző színben pompázó növény évelő, így minimális ápolás mellett évekig a kert dísze lehet. A csodálatos őszi virág gondozása és szaporítása is egyszerű.

Őszirózsa igényei, gondozása

Napos, vízáteresztő, humuszos, tapanyagokban gazdag talajt kíván. legideálisabb a homokos talaj.

Szárazság esetén alaposan öntözzük, de a növényre ne menjen túl sok víz.

A kertben 4-6 hetente, a cserepekben 1-2 hetente adjunk neki tápoldatot.

Az elvirágzott hajtásokat szárral együtt rendszeresen vágjuk le.

A magasabbra növő fajták támasztékot igényelnek, érdemes őket karóhoz kötni.

kék bozontos őszirózsa

Őszirózsa előnevelése, szaporítása

Február közepétől májusig vetőtálakba, márciustól melegágyba, áprilistól pedig veteményes ágyásba vagy közvetlenül a végleges helyére vethetjük a magokat. A legideálisabb csírázási hőmérséklet 15 oC.

3-4 héttel a vetés után egyesével pikírozzuk cserpekbe, illetve a kertben ritkítsuk 8 cm-es távolságra.

Április végétől, zordabb helyeken inkább csak május közepétől ültethetjük. Ültetési távolsága a magasságtól függően 20-40 cm.

fehér őszirózsa sárga középpel

Kártevői, betegségei

Leggyakoribb kártevői a levéltetvek és a csigák. Előfordul még az úgynevezett aszterfonnyadás, amit különböző gombák áltanak ki. Először barnásfekete elszíneződések jelennek meg a szárakon majd az egyes hajtások, végül az egész növény elpusztul.

A megtámadott példányokat azonnal távolítsuk el, az érintett helyekre peig legalább 5 évig ne ültessünk őszirózsát.

Felhasználása

Csoportosan, ágyásokban vagy szegélyekben is jól muatat. Az alacsony és félmagas fajtákat balkonládákba, cserepekbe is ültethetjük.

Az őszirózsa jól harmonizál a margarétával, az illatos ternyével és a törpe lobéliával.

Vágott virágként is mutatós és vizonylag tartós.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük