Amarillisz kisokos – gondozási tanácsok az ültetéstől a virágoztatásig

Az amarillisz (Hippeastrum) a tél egyik legkedveltebb virágzó szobanövénye. Az évvégi ünnepekre sokan vásárolnak virágzó vagy már kinyílt amarilliszt, de csak keveseknek sikerül újra virágzásra bíniuk. Az amarillisz kisokos összeállításával az a célom, hogy minél több embernek sikerüljön hosszútávon megtartani, és évről évre virágzásra bírni az amarilliszt. Kitérek többek között az amarillisz hagymák ültetésére, virágoztatására, virágzás alatti gondozására és szaporítására is.

piros amarillisz

Amarillisz kisokos – neve, legendája és szibólumrendszere

Az amarillisz (Hippeastrum) hagymás növény, ami pár hónapos pihenő után jellemzően a téli időszakban, november és április között virágzik.

Az amarillisz nevet Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint a gyönyörű Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy tudna megváltozatni a fiú érzéseit és elnyerni szerelmét.

Megfogadva a jós tanácsát harminc éjszakát töltött Alteo ajtaja előtt úgy, hogy minden éjjel egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik éjszaka után az ajtaján kilépő Alteót gyönyörű tűzpiros virágok kápráztatták el, melyek Amarylis véréből keltek életre.

Az igen mutatós amarillisz a büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma.

Több bejeyzést is készítettem már az amarilliszról, így ha tovább olvasnál, kérlek kattints a fotókra.

Amarillisz kisokos – ültetés, gondozás, virágoztatás

A bibósan vagy virágosan vásárolt amarilliszt mérsékelten öntözzük. Érdemes a szobahőmérséklettől hidegebb helyiségben tartani, így tartósabbak lesznek a virágai. Tápozni nem kell és egyéb teendő sincs vele a fagyok elmúltáig. Tavasszal tegyük ki a szabadba, legjobb ha kertbe kiültetjük.

Amarillisz hagymák ültetése

A vásárolt vagy kertben felhízlalt amarillisz hagymák ideális ültetési ideje január vége, február eleje. A hagymák újravirágzásának titka a hagymák nyári felhizlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik.

Programozható növény lévén a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk az amarillisz hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából az amarillisz földbehelyezéséhez. A szép, egészséges virágok kifejlődőséhez azonban szakszerű ültetésre és az ültetést megelőző pihenőidőszak meglétére van szükség.

A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk, a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képesség jó legyen. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel, a felső fele a föld felett legyen.

Hagymák gondozása a bimbók megjelenése után

A cserépbe ültetett amarillisz hagymákat világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk, és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat a hagymákban. Legjobb, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét.

A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel az amarillisz. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes maradjon a növény szára.

Gondozás az elvirágzás után

Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Hűvös helyre tegyük a cserepet és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Ha lehetőségünk van rá, ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel.

A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

Amarillisz szaporítása

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.

A szaporítás másik módja a magvetés. Ha elvirágzás után nem vágjuk a virágszárakat, akkor magokat termel, amelyeket szokásos módon ültethetünk el. A magról kell növénynek sok idő kell, hogy virágzás képes hagymát neveljen, akár 4-5 év is szükséges lehet hozzá.

Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük