Amarillisz virágoztatása, ahogy olvasónknál bevált

Az amarillisz virágoztatása sokaknak megoldhatatlan feladatnak tűnik. Pedig megfelelő gondozással és néhány alapvető szabály betartásával évről évre örvendhetünk virágainak. A kertbe kiültetett amarillisz hagymákat érdemes már szeptemberben felszedni, és akkor karácsonyra már virágzó növébyeink lehetnek. Az Anyukám által évtizedek óta alkalmazott, és jól bevált amarillisz ültetési módszert már leírtam, most jöjjön egyik olvasónk bevált praktikája.

amarillisz gondozása

Amarillisz virágoztatása

Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény, a karácsonyi dekorációknál is gyakran használják. Igen gazdag a színválasztéka, a szeretet ünnepéhez a fehér és piros szín illik leginkább. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbólumának tartják. Elvirágzás után sokan egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. Az évenkénti csodás virágzáshoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Mindenki más módszerre esküszik. Olvasónk elárulja szerinte mi a tuti.

Molnár Balázsné: „Novembertől virágzik nálam az amarillisz, télen ez a virág vidít fel. Mivel sok van, egy részét kiültetem a kertbe, a többi marad a cserépben, de kirakom őket a szabad így is. Akkor kapnak tápot amikor a leanderek. Szeptemberben abbahagyom a locsolást illetve felszedem a kertben lévőket. Hagyom visszaszáradni.

Novemberben kezdem az elejét hajtatni. Új földbe ültetem. Akkor meglocsolom, meleg helyre rakom és papírzacskót húzok a hagymára. Amikor megjelennek a bimbók, leveszem a zacsit és elkezdem rendesen locsolni. Világos helyre teszem. Az elvirágzott hagymák tavaszig, amíg nem lehet kirakni, a leanderek mellett várják a jó időt.

Nagyon köszönöm a tanácsokat Molnár Balázsnénak!

További olvasnivalók az amarilliszről

Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Programozható növény lévén épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából az amarillisz földbehelyezéséhez. A szép, egészséges virágok kifejlődőséhez azonban szakszerű ültetésre van szükség. Már is mutatom, mit kell tenned, hogy ütemezettan virágozzon az amarillisz és szép amarillisz virágaid legyenek.

Most felfedjük, mit kell tenni az amarillisz hagyma hajtatása, virágoztatása érdekében és mi a csodás virágok titka.

Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó és karácsonyi dekorációhoz legtöbbet használt hagymás növényünk. Azt ugyan sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell megválni tőle, de évenkénti újravirágoztatása csak keveseknek sikerül. Most az olvasók segítségével felfedjük az amarillisz gondozás legfőbb titkait, amivel évekig virágzásra bírhatjuk az amarilliszt és évekig az ünnep dísze lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Andrásné szerint:

  Van egy olyan gyönyörü virágom az Amarilisz piros és nagyon szép, s most olyan mintha bimbok,v.termése lenne egy levelen legalább 5-6 gyönyörü piros o.mintha bimbo lenne!Most az ki fog-e virágozni,vagy azt a termése?
  Kérem,hogy szioveskedjenek már megirni,hogy mit tegyek,h.szépen kinyiljon,m.gyönyörü virága v.am.kaptam a gyerekektől Anyák Napjára

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Judit!
   Ezek a bogyók a termései lesznek. Ebből vannak a magok, azokkal is lehet szaporítani, de nagyon hosszadalmas. Ha siekrül is 4-5 év múlva lesz virágzó hagyma belőle.
   Szerintem ezeket érdemes lenne levágni, hogy ne ezekre fordítsa az energiát a növény, hanem bimbőt hozzon.
   Újravirágoztatáshoz pihenő időre van szüksége és a cikkben leírtak szerint kell kezelni.
   Sok sikert kívánok hozzá! Jucó

 2. Péter Nyuli szerint:

  Szeretnék venni amarilisz hagymákat
  ( teltvirágú fehér,piros, bordó színűeket ) de sehol nem kapható, még a nagybani virágpiacon sem. Talán ausztriáig vagy hollandiáig kell mennem. Üdvözlettel Nyuli Peter

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Péter!
   Igen, én is tapasztaltam, hogy magában nem igen árulnak amarillisz hagymát.
   Érdemes virágzó növényt venni és megfelelő gondozás mellett az évente újra virágoztatni.
   So sikert jívánok: Nagy Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük